Dupa ce decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind declansarea procedurii de faliment a Carpatica Asig a fost publicata in Monitorul Oficial, creditorii de asigurari ai Carpatica Asig, companie pentru care s-a declansat procedura de faliment, pot incepe sa solicite Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) plata sumelor cuvenite din dosarele de dauna, dar platile pot fi efectuate abia dupa o sentinta definitiva data in acest caz.

Carpatica Asig, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), este al doilea mare asigurator din Romania care intra in procedura falimentului, dupa Astra. In cazul Astra, procedura de faliment a fost declansata in august 2015, decizia definitiva in acest caz a fost data la finalul lunii aprilie, iar platile au inceput in luna mai, conform News.ro.

ASF a transmis, saptamana trecuta, detalii in legatura cu decizia de a cere falimentul Carpatica Asig, precizand ca asiguratorul avea, la 30 iunie, peste 1,3 milioane de polite active, din care 936.089 de polite RCA. Impactul net asupra FGA este estimat la cel mult 624 milioane lei (circa 140 milioane euro).

Dupa publicarea deciziei, FGA poate trece, la cererea creditorilor, la deschiderea dosarelor de dauna pentru accidente intamplate intre data publicarii deciziei ASF si cea a denuntarii contractelor de asigurare, dar ”nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului”.

In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei ASF, Carpatica Asig este obligata sa predea FGA evidenta contractelor de asigurare in vigoare si evidenta completa a dosarelor de dauna.

”FGA va desemna in termen de 30 de zile o comisie speciala, formata din proprii specialisti, in vederea aprobarii sumelor solicitate la plata din disponibilitatile sale”, se arata in comunicat.

FGA va publica pe site-ul propriu lista potentialilor creditori de asigurari ai companiei. In urma falimentului Carpatica, pe piata RCA vor ramane doar opt companii: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri