Numarul de sanctiuni decise de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) impotriva bancilor prinse cu nereguli a crescut puternic in luna iulie, cea mai sanctionata entitate fiind Marfin Bank, o banca de talie foarte mica pe piata, cu actionari ciprioti, care a primit opt amenzi cu o valoare cumulata de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arata datele publicate de banca centrala. Credit Europe Bank, o banca controlata de un grup turcesc, a primit o amenda si mai multe avertismente, in timp ce Creditcoop a fost sanctionata doar cu avertismente.

Sanctiunile impotriva Marfin Bank au fost dispuse in 7 iulie prin ordinele 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 si 71 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atributii supravegherea sistemului bancar din Romania, scrie News.ro.

Cea mai mare amenda, de 50.000 lei, a fost primita de Marfin Bank pentru neindeplinirea cerintelor de capital, "avand in vedere ca, pentru datele de 31.01.2015, 28.02.2015 si 30.09.2015, banca nu a indeplinit cerintele de fonduri proprii", arata BNR.

In plus, banca nu a indeplinit nici cerintele legale de prudentiale pentru institutiile de credit, "avand in vedere ca banca nu a dezvoltat o strategie de mentinere a nivelurilor de capital si nu dispune de un plan explicit privind capitalul", potrivit bancii centrale.

Marfin a mai primit cinci amenzi de cate 8.000 de lei fiecare, o amenda de 6.000 lei si una de 4.000 lei pentru zeci de abateri constatate de catre reprezentantii BNR, intre care nerealizarea unei politici scrise "privind administrarea conflictelor de interese pentru membrii organului de conducere" sau neactualizarea strategiei de afaceri in 2015 si neelaborarea strategiei de afaceri pentru anul 2016.

Anterior, in 28 martie, Marfin Bank a fost sanctionata doar cu avertisment scris pentru incalcarea prevederilor regulamentului privind cerintele prudentiale pentru banci, pentru ca una dintre expuneri a depasit 25% din capitalul eligibil al bancii.

O alta banca din Romania care a primit sanctiuni in serie in luna iulie este Credit Europe Bank. In 1 iulie, banca a primit de la BNR o amenda de 4.000 lei si cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, intre care neindeplinirea unei masuri dispuse anterior de banca centrala, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS.

De asemenea, "institutia de credit nu a dezvoltat scenarii de stress test provenite din deteriorarea portofoliului de credite in CHF, care sa tina seama de impactul generat de acest portofoliu in indicatorii de prudenta bancara", a precizat BNR.

Tot in 1 iulie, Banca Centrala Cooperatista Creditcoop a primit sapte avertismente scrise pentru diverse abateri considerate de gravitate mai mica, iar banca Intesa Sanpaolo Romania, controlata de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sanctionata cu avertisment scris pentru neindeplinirea unor masuri dispuse anterior de catre BNR.

BNR a mai acordat in 1 iulie trei sanctiuni, sub forma unor amenzi de cate 10.000 lei fiecare, subsidiarei din Romania a grupului bancar ungar OTP, pentru neindeplinirea unor masuri dispuse de catre banca centrala in noiembrie 2015.

Toate cele trei amenzi au fost acordate pentru "neaducerea la indeplinire a unor masuri dispuse de Banca Nationala a Romaniei prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr.70/09.11.2015", potrivit bancii centrale. In acest an, sapte banci comerciale si Creditcoop, care are statut special, au fost sanctionate de catre banca centrala.

Prima banca sanctionata de catre BNR in 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris in 5 ianuarie pentru "nerespectarea masurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reincadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, in limita de minim 10%, in termenul stabilit prin ordinul mentionat".

In 6 aprilie, BRD, a doua banca din Romania dupa valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru ca nu a indeplinit masurile impuse de catre BNR in iulie 2015.

De asemenea, Banca Comerciala Feroviara, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris in 13 iunie pentru mai multe abateri.
In 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrala pentru "neasigurarea respectarii cadrului de reglementare in materie de catre institutia de credit", care a avut ca efect inregistrarea mai multor nereguli.

Anul trecut, cea mai sanctionata banca din Romania a fost Idea Bank, cu actionari polonezi, care a primit sapte amenzi cu o valoare cumulata de 110.000 lei de la BNR in data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de catre banca centrala.

Pe piata bancara romaneasca activeaza in prezent 36 de banci, din care 26 de banci generaliste cu sediul in Romania, doua banci pentru locuinte si opt sucursale ale unor banci din alte state ale Uniunii Europene.

Sursa foto: Tupungato / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri