La editia din acest an a sondajului realizat de EY in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.

Un procent de 50% dintre banci anticipeaza o consolidare de anvergura medie si mare a industriei bancare in urmatoarele 12 luni, similar cu anul 2015. Pe un orizont de trei ani procentul creste la 90%, iar pentru acelasi orizont de timp 30% dintre banci se asteapta la o consolidare de mare anvergura, fata de 40% anul precedent.

Principalele activitati in care se asteapta sa se angajeze bancile in urmatoarele 12 luni sunt creditarea clientilor si initiativele de a promova cresterea, dar oarecum in mai mica masura decat in 2015.

“E incurajator ca 45% din banci sunt interesate de achizitionarea de active fata de numai 32% in 2015. In acelasi timp interesul pentru vanzarea de active a scazut, doar 40% din banci mai fiind interesate fata de 59% in 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate si alte forme de asociere la 45% fata de sub 15% in anii anteriori” a declarat Gelu Gherghescu, Partener si Leader Financial Services EY Romania.

Asteptarile bancherilor privind evolutia afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Bancile se asteapta ca politicile lor de creditare pentru companii sa devina mai restrictive in urmatoarele 12 luni pentru sectorul constructii, dar sa se relaxeze in IT (58% comparativ cu 45% in 2015), sanatate (56% fata de 40% in 2015) si in ce priveste segmentul IMM-urilor (70% in comparatie cu 53% anul anterior).

Asteptarile pentru evolutia afacerilor in retail sunt afectate de legea privind darea in plata, doar 60% asteptandu-se la o evolutie buna fata de peste 80% in 2015. Astfel, bancile prevad o evolutie similara cu 2015 a cererii pentru creditele de consum si economisire, dar sunt pesimiste in privinta cererii de credite imobiliare si ipotecare, 40% din bancheri asteptandu-se la o scadere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare fata de 5% in 2015.

Citeste si:

O evolutie similara a avut loc in privinta politicilor de creditare unde se inregistreaza scaderea semnificativa a apetitului pentru creditele imobiliare / ipotecare, 85% dintre banci adoptand criterii mai restrictive de creditare fata de 17% anul anterior. Aceasta evolutie a apetitului bancilor in privinta creditelor imobiliare/ ipotecare este in linie cu asteptarile bancilor privind evolutia preturilor locuintelor, 95% dintre banci asteptandu-se ca legea privind darea in plata sa duca la o scadere a acestora.

Doar 25% dintre banci iau in considerare emiterea de obligatiuni ipotecare in urmatoarele 12 luni.

Aproximativ 70% din banci estimeaza sa mentina sau sa creasca usor numarul de angajati fata de numai 45% in 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor ramane la nivelul anului 2015 sau vor creste usor, doar 5% din banci asteptandu-se la o scadere.

Asemanator anului anterior primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% fata de 86% in 2015) si riscul reputational (85%, cu 6 puncte procentuale mai putin decat in 2015).

Barometrul Bancar, aflat la a treia editie, este un instrument de informare al bancherilor cu privire la asteptarile si previziunile conducerilor bancilor din sistem in privinta mediului economic, legislativ si de afaceri respectiv implicatiilor asupra bancilor pe care le conduc. Datele pentru barometru au fost colectate, in cea mai mare parte, prin sondaje derulate in lunile aprilie, mai si iunie.

Sursa foto: Pixabay