Bancile sunt interesate de dezvoltarea afacerilor, motiv pentru care au in vedere si o crestere a numarului de angajati, carora nu sunt insa dispuse sa le ofere salarii mai mari. La nivelul industriei, bancherii anticipeaza o consolidare de anvergura medie si mare in urmatorii cativa ani, arata Barometrul Bancar ARB & EY, editia 2016. Accesul la credite va fi mai dificil pentru companiile din constructii, dar mai facil pentru cele din IT, sanatate si pentru IMM-uri.

La editia din acest an a sondajului realizat de EY in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.

Un procent de 50% dintre banci anticipeaza o consolidare de anvergura medie si mare a industriei bancare in urmatoarele 12 luni, similar cu anul 2015. Pe un orizont de trei ani procentul creste la 90%, iar pentru acelasi orizont de timp 30% dintre banci se asteapta la o consolidare de mare anvergura, fata de 40% anul precedent.

Principalele activitati in care se asteapta sa se angajeze bancile in urmatoarele 12 luni sunt creditarea clientilor si initiativele de a promova cresterea, dar oarecum in mai mica masura decat in 2015.

“E incurajator ca 45% din banci sunt interesate de achizitionarea de active fata de numai 32% in 2015. In acelasi timp interesul pentru vanzarea de active a scazut, doar 40% din banci mai fiind interesate fata de 59% in 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate si alte forme de asociere la 45% fata de sub 15% in anii anteriori” a declarat Gelu Gherghescu, Partener si Leader Financial Services EY Romania.

Retail jobs

Asteptarile bancherilor privind evolutia afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Bancile se asteapta ca politicile lor de creditare pentru companii sa devina mai restrictive in urmatoarele 12 luni pentru sectorul constructii, dar sa se relaxeze in IT (58% comparativ cu 45% in 2015), sanatate (56% fata de 40% in 2015) si in ce priveste segmentul IMM-urilor (70% in comparatie cu 53% anul anterior).

Asteptarile pentru evolutia afacerilor in retail sunt afectate de legea privind darea in plata, doar 60% asteptandu-se la o evolutie buna fata de peste 80% in 2015. Astfel, bancile prevad o evolutie similara cu 2015 a cererii pentru creditele de consum si economisire, dar sunt pesimiste in privinta cererii de credite imobiliare si ipotecare, 40% din bancheri asteptandu-se la o scadere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare fata de 5% in 2015.

O evolutie similara a avut loc in privinta politicilor de creditare unde se inregistreaza scaderea semnificativa a apetitului pentru creditele imobiliare / ipotecare, 85% dintre banci adoptand criterii mai restrictive de creditare fata de 17% anul anterior. Aceasta evolutie a apetitului bancilor in privinta creditelor imobiliare/ ipotecare este in linie cu asteptarile bancilor privind evolutia preturilor locuintelor, 95% dintre banci asteptandu-se ca legea privind darea in plata sa duca la o scadere a acestora.

Doar 25% dintre banci iau in considerare emiterea de obligatiuni ipotecare in urmatoarele 12 luni.

Citeste si:
Tot mai multe companii vin pe bursă: Activitatea IPO globală a...
Tot mai multe companii vin pe...

Aproximativ 70% din banci estimeaza sa mentina sau sa creasca usor numarul de angajati fata de numai 45% in 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor ramane la nivelul anului 2015 sau vor creste usor, doar 5% din banci asteptandu-se la o scadere.

Asemanator anului anterior primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% fata de 86% in 2015) si riscul reputational (85%, cu 6 puncte procentuale mai putin decat in 2015).

Barometrul Bancar, aflat la a treia editie, este un instrument de informare al bancherilor cu privire la asteptarile si previziunile conducerilor bancilor din sistem in privinta mediului economic, legislativ si de afaceri respectiv implicatiilor asupra bancilor pe care le conduc. Datele pentru barometru au fost colectate, in cea mai mare parte, prin sondaje derulate in lunile aprilie, mai si iunie.

Citeste si:
Cardurile de credit: Ce condiții oferă băncile de top din țară
Cardurile de credit: Ce...
Sursa foto: Pixabay
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri