Apelul firmelor de asigurari vine in urma cresterii accidentelor grave produse de transportatori. Numai in ultimele zile au avut loc cateva accidente grave in care au fost implicate camioane sau TIR-uri, soldate cu morti si raniti. Astfel, doua persoane au fost lovite marti seara de un camion pe Soseaua de Centura a Capitalei, intre Otopeni si Mogosoaia, una dintre victime fiind decedata, cealalta ranita grav, inconstienta.
Un alt barbat a murit pe loc, luni, dupa ce autoturismul in care se afla a fost lovit de un TIR intrat pe contrasens, conform News.ro.

Doua persoane au murit si trei au fost ranite in urma unui acident produs pe DN 5, in judetul Giurgiu, in care au fost implicate initial doua autoturisme, iar unul dintre acestea a fost acrosat de un TIR incarcat cu borcane.

“Nevoia de profesionalizare a soferilor angajati de firmele de transport este cruciala, pentru a opri fenomenul accidentelor grave produse de acestia. Pe langa pregatirea corespunzatoare pe care soferii ar trebui sa o detina si cursurile de siguranta in trafic la care ar trebui sa participe constant, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania considera necesara promovarea unei legislatii dedicate in acest sens”, arata UNSAR.

Companiile de asigurari de asteapta ca firmele de transport din Romania sa incurajeze si sa sustina demersul unei legi a sigurantei in trafic, care ar putea reprezenta solutia pentru reducerea drastica a accidentelor grave produse de catre soferii profesionisti. Potrivit cifrelor oficiale, unul din sase camioane produce un accident pe an.

Citeste si:

Anul trecut, Romania a inregistrat cel mai mare numar al deceselor in accidente rutiere, cu 95 de morti la 1 milion de locuitori, fata de o medie europeana de 51,5 decese la 1 milion de locuitori. Totodata, ne clasam pe primul loc la victime in randul pietonilor, cu peste o treime, in timp ce media europeana este de 22%. Circa 1.900 de romani au murit anul trecut in accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au fost ranite.

“UNSAR face apel la autoritati pentru a gasi rapid solutii pentru responsabilizarea si profesionalizarea soferilor firmelor de transport si pentru reducerea drastica a numarului accidentelor tragice produse de acestia. Ne exprimam din nou disponibilitatea totala la dialog si la gasirea de solutii viabile si sustenabile, atat pentru scaderea daunalitatii, cat si pentru o piata solida si stabila a asigurarilor”, concluzioneaza reprezentantii firmelor de asigurari din Romania.

Sursa foto: Kichigin / Shutterstock.com