OTP Bank a fost sanctionata dupa ce un director a votat intr-un comitet al bancii, desi nu primise aprobarea BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sanctionat cu avertisment scris subsidiara din Romania a bancii ungare OTP, dupa ce un manager de nivel mediu a votat intr-un comitet al bancii, desi nu primise aprobarea obligatorie din partea bancii centrale.

Sanctiunea impotriva OTP Bank Romania a fost dispusa in 3 noiembrie prin ordinul 124 al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atributii supravegherea sistemului bancar din Romania, conform News.ro.

BNR a decis sanctiunea pentru "existenta unui cadru inadecvat de administrare a activitatii, ce a facilitat participarea si exercitarea votului in calitate de membru, in cadrul sedintelor unui comitet, a unei persoane din cadrul institutiei de credit, desi aceasta nu a fost aprobata de Banca Nationala a Romaniei ca si conducator de nivel mediu".

De asemenea, banca centrala a descoperit, la OTP Bank, existenta unor mecanisme necorespunzatoare de control intern in ceea ce priveste intocmirea si transmiterea la BNR a unor rapoarte anuale la nivel consolidat.

Potrivit BNR, OTP Bank nu a intocmit si trimis la Banca Nationala raportul privind masurile luate pe linia administrarii riscurilor semnificative in cadrul bancii si raportul privind procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri, ambele pentru anul 2015

Citeste si:
Euro ajunge la un nou maxim istoric. Cursul de schimb anunțat...
Euro ajunge la un nou maxim...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Anterior, BNR a sanctionat in 14 octombrie cu avertisment scris un director din cadrul Eximbank pentru ca nu a respectat legislatia privind cerintele de capital ale institutiilor de credit, in conditiile in care inspectorii bancii centrale au descoperit ca 76 de garantii, in valoare de 171 milioane lei (38 milioane euro), nu au fost reevaluate in termenul stabilit, de un an.

In 12 octombrie, BNR a sanctionat tot cu avertisment scris Alpha Bank Romania pentru notificarea cu intarziere a bancii centrale cu privire la modificarea unor reglementari interne si pentru neasigurarea unor criterii solide si bine definite "privind operatiunile de modificare, reinnoire a expunerilor existente".

In 20 septembrie, Bancpost a primit o amenda de 3.000 de lei de la BNR pentru incalcarea unor prevederi privind cerinetele prudentiale si pentru exercitarea necorespunzatoare a responsabilitatilor "privind coordonarea, supervizarea, planificarea si controlul activitatilor desfasurate de structurile organizatorice din subordine".

Numarul de sanctiuni decise de catre BNR impotriva bancilor prinse cu nereguli a crescut puternic in luna iulie, cea mai sanctionata entitate fiind Marfin Bank, o banca de talie foarte mica pe piata, cu actionari ciprioti.

Citeste si:
OTP Bank lansează LeZero: cont 100% online cu cashback
OTP Bank lansează LeZero:...

Banca a primit opt amenzi cu o valoare cumulata de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arata datele publicate de banca centrala. Sanctiunile impotriva Marfin Bank au fost dispuse in 7 iulie.

O alta banca din Romania care a primit sanctiuni in serie in luna iulie este Credit Europe Bank. In 1 iulie, banca a primit de la BNR o amenda de 4.000 lei si cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, intre care neindeplinirea unei masuri dispuse anterior de banca centrala, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS.

Tot in 1 iulie, Banca Centrala Cooperatista Creditcoop a primit sapte avertismente scrise pentru diverse abateri considerate de gravitate mai mica, iar banca Intesa Sanpaolo Romania, controlata de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sanctionata cu avertisment scris pentru neindeplinirea unor masuri dispuse anterior de catre BNR.

BNR a mai acordat in 1 iulie trei sanctiuni, sub forma unor amenzi de cate 10.000 lei fiecare, subsidiarei din Romania a grupului bancar ungar OTP, pentru neindeplinirea unor masuri dispuse de catre banca centrala in noiembrie 2015.

Citeste si:
Comandamentul Litoral 2020: 268 de operatori economici amendați
Comandamentul Litoral 2020:...

In acest an, zece banci comerciale si Creditcoop, care are statut special, au fost sanctionate de catre banca centrala.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri