Banca elena Eurobank vrea sa vanda o participatie la Bancpost

Banca elena Eurobank caut un partener strategic care sa cumpere o participatie la divizia Bancpost din Romania, pe care o detine integral, in cadrul planului de reducere a expunerii la active din afara Greciei, au declarat vineri surse din institutia financiara, transmite Reuters.

”Am numit doi consultanti sa caute un partener strategic pentru achizitia unei participatii la Bancpost. Asta va ajuta banca sa isi reduca detinerea in Romania si sa isi respecte angajamentele de restrangere a expunerii din strainatate”, a spus unul dintre bancheri. Bancpost are active totale in valoare de 3,1 miliarde de euro, o retea de 148 de sucursale si 2.255 de angajati, scrie News.ro.

Eurobank are operatiuni in Romania, Bulgaria, Serbia si Cipru si trebuie sa isi reduca expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro in prezent la 8,7 miliarde de euro in 2018, in conformitate cu angajamentele convenite cuy autoritatile europene in domeniul concurentei. Cele doua banci angajate de Eurobank sunt Mediobanca si HSBC. ”Nu dorim sa ne retragem complet din Romania, dar nu putem sa mai furnizam capital suplimentar Bancpost pentru crestere. Daca un partener strategic cumpara o participatie la Bancpost, expunerea noastra va fi redusa conform angajamentelor noastre”, a spus celalalt bancher.

Eurobank, a treia mare banca din Grecia in functie de active, la care fondul elen de salvare a bancilor HFSF detine o participatie de 2,4%, a finalizat anul trecut vanzarea diviziei ucrainene Universal Bank, in cadrul planului de restructurare stabilit cu Comisia Europeana. Acordurile de fuziuni si achizitii ale companiilor din Grecia, in numar de 38, aproape s-au triplat anul trecut, la 4,4 miliarde de euro, de la 1,4 miliarde de euro in 2015, cea mai mare parte, respectiv 75%, fiind vanzari de active ale bancilor care nu faceau parte din operatiunile de baza, potrivit firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers.

Intre acordurile de anul trecut se numara vanzarea de catre National Bank of Greece a diviziei Finansbank din Turcia catre Qatar National Bank si a diviziei de investitii NBGI catre Goldman Sachs si Deutsche Asset Management. Totodata, Piraeus Bank a vandut ATE Insurance catre Ergo International, in timp ce Alpha Bank a renuntat la participatia la hotelul Athens Hilton si a vandut operatiunile din Bulgaria catre Postbank, divizie a Eurobank.

Citeste si:
Sprijin pentru turism: 750 de milioane de euro pentru salvarea...
Sprijin pentru turism:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri