National Bank of Greece (NBG), a doua mare banca din Grecia, este aproape de vanzarea activelor din Romania, Serbia si Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene, a declarat marti directorul general al institutiei financiare, Leonidas Fragiadakis, transmite Reuters.

Ca si alte banci elene, NBG vinde active si subsidiare din strainatate pentru a se concentra pe activitatile din Grecia, iar cu fondurile obsinute isi consolideaza capitalul si lichiditatile, conform News.ro.

”Suntem foarte aproape de anuntarea unui cumparator pentru Banca Romaneasca. Vanzarea va fi finalizat in urmatoarele cateva luni, va aduce capital si lichiditati”, a spus Fragiadakis.

Credit Suisse ofera consultanta in vederea vanzarii, a aratat Fragiadakis.

Cumparatorul subsidiarei din Romania, care are o retea de 110 sucursale si pe care NBG o detine in totalitate, va rambursa su un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Romaneasca de la NBG.

Citeste si:
Cele mai mari patru banci din Grecia raman in proprietate privata
Cele mai mari patru banci din...

In afara de Banca Romaneasca, Fragiadakis a aratat ca NBG va vinde operatiunile mai mici din Serbia, Albania si Cipru, in cadrul angajamentelor asumate fata de autoritatile de reglementare.

”Peste 90% din restructurare a fost finalizata. Aceste operatiuni reprezinta o foarte mica parte din angajamente asumate de noi in plan”, a spus Fragiadakis, adaugand ca procesul de vanzare este in curs.

Fragiadakis a mai coordonat vanzarea diviziei Finansbank din Turcia, a diviziei de administrare privata de titluri NBGI, a statiunii Astir Palace, a diviziei bulgare UBB, a operatiunilor din Africa de Sud, iar saptamana trecuta a diviziei de asigurari.

Vanzarile au marit raportul Tier1 al bancii, care arata soloditatea financiara, cu 7,5 puncte procentuale, in timp ce vanzarea diviziei de asigurari l-a urcat cu inca 1,1 puncte, la 18%.

Citeste si:
Bancile grecesti din Romania au nevoie de 14 mld. euro
Bancile grecesti din Romania...

Acest fapt confera NBG o rezerva semnificativa de capital inaintea unei noi runde de teste de stres care va fi efectuata anul viitor de Banca Centrala Europeana.

NBG, detinuta de Fondul Elen de Salvare a Bancilor HFSF in proportie de 40%, dupa trei runde de recapitalizari, se va concentra pe piata interna, pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune.

”Bancile nu sunt creatoare de crestere, ci afacerile. Noi suntem acceleratori ai cresterii. Avem lichiditatile si instrumentele financiare pentru a asista sectorul privat”, a explicat Fragiadakis, care anticipeaza ca cresterea creditarii va reveni pe masura ce economia se stabilizeaza.

Citeste si:
Ce spune grecul de la sefia Banca Romaneasca despre criza elena
Banca Romaneasca poate...

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Premiera in Grecia! Piraeus Bank devanseaza National Bank of Greece