Ministerul Finantelor a publicat proiectul de ordonanta privind plata defalcata a TVA (split payment), masura prevazuta in programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE si care urmeaza sa se aplice din 1 octombrie, care prevede ca toate companiile platitoare de TVA trebuie sa deschida conturi separate pentru plata taxei, din care numai pot folosi bani decat cu acordul Fiscului, iar orice greseala in plata TVA va atrage o amenda de 50% din suma.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei atrage atentia ca aceasta masura va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate – trezorerie, institutii de credit si ANAF – si a solicitat consultarea prealabila a Comisiei Europene si efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile si beneficiile aferente tuturor partilor implicate. “CDR sustine fara echivoc lupta impotriva evaziunii fiscale, dar in masura proportionala si fara a genera povara administrativa suplimentara”.

Si consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, a publicat pe profilul sau de Facebook o prima estimare a impactului masurii: firmele vor deschide circa 300.000 de conturi noi, lucru in favoarea bancilor.

Reactii au venit si de la Platforma Romania 100, proiectul initiat de Dacian Ciolos, care avertizeaza ca aceasta masura va genera birocratie, ii va lovi pe antreprenorii corecti si va bloca economia.

Sursa foto: Dreamstime.com