"CFA Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia factorilor decizionali de a diminua contributia romanilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cat este in prezent, la 2,5%. Romania s-a angajat prin Programul de Convergenta trimis de Ministerul de Finante Comisiei Europene, pentru perioada 2015 - 2018, sa asigure faptul ca o contributie de 6% din venitul brut va fi virata catre fondurile de pensii administrate privat. Aceasta valoare a contributiei poate asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii, sistem care in prezent se confrunta cu un deficit major", arata reprezentantii CFA intr-un comunicat de presa.

Pensiile actuale sunt platite in proportie de doua treimi din contributiile actualilor salariati, iar o treime din imprumuturi guvernamentale. "La aceasta realitate trebuie sa adaugam si evolutia demografica a populatiei Romaniei, care ne arata ca, in 2050, jumatate din populatia Romaniei va avea peste 65 de ani (sursa INS), valoare aproape de media europeana (Comisia Europeana estimeaza ca, daca in prezent, ca medie europeana, o pensie este platita din contributiile a 4 salariati, pana in 2050, o pensie va fi platita din contributiile a doar 2 salariati)", mai arata CFA.

In aceste conditii, subliniaza asociatia, vor exista presiuni din ce in ce mai mari pe bugetul asigurarilor sociale de stat, iar pensia provenita din administrarea privata va fi o sursa vitala pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari. Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile ce le apartin, peste 1 miliard de euro in 2016, ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie.

Fondurile de pensii administrate privat, Pilonul II, au avut rezultate foarte bune de la lansare si pana in prezent (2008 - 2017), randamentul mediu anual nominal fiind de 9,34% (sursa APAPR). Randamentul mediu anual nominal este 9,34% (mai 2008-iulie 2017). Randamentul de 9,34% este printre cele mai mari din regiune, in conditiile in care inflatia medie anualizata in aceeasi perioada s-a situat in jurul valorii de 3%. Astfel, randamentul Pilonului II de pensii a acoperit inflatia si a adus un profit real celor peste 7.000.000 de contributori, viitori pensionari.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock