Firmele care isi platesc darile la stat inainte de termen ar putea primi o parte din bani inapoi. Sumele propuse sunt importante, respectiv 30% in primul an, 40% in al doilea si 50% in urmatorii. Aceaste este, insa, doar o propunere legislativa sustinuta de parlamentarii liberali, aflata in Senat.

Totusi, daca initiativa trece de Parlament, in ciuda constrangerilor bugetare tot mai mare cu care se confrunta statul, firmele care se conformeaza voluntar vor avea stimulente de la stat, sume care vor fi reduse din impozitul pe profitul datorat in anul de referinta.

Initiatorii masurii sustin ca, asa cum Fiscul sanctioneaza cu penalitati si dobanzi intarzierile la plata, ar trebui sa-i “premieze” pe cei care isi achita obligatiile fiscale inainte de termen. Tot acestia spun ca nu sunt putine firmele care respecta conformarea voluntara fiscala, 82% dintre ele fiind cu taxele si impozitele la zi, iar numai 18% au datorii.

Pe de alta parte, daca firma intra in intarzieri de plata, stimulentul inceteaza.

Totodata, actul normativ conditioneaza ultilizarea banilor intorsi de la stat. Conform modificarilor, impozitul recuperat poate fi utilizat doar pentru dotarea si dezvoltarea agentului economic in cauza – achizitii de echipamente/programe informatice, realizarea de constructii noi sau extinderea celor existente, exrinderea capacitatilor de productie, sau formarea profesionala a angajatilor, ucenicilor sau studentilor practicanti. Termenul de folosire a acestor fonduri este de maxim 3 ani. Actul normativ se adreseaza tuturor persoanelor juridice impozabile, indiferent ca vorbim de companii, microintreprinderi sau alte persoane juridice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri