Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, vine cu clarificari referitoare la taxa de solidatitate: procentul de 2% se va aplica pe intregul fond de salarii al unei firme! 90% din aceasta suma va merge la bugetul de stat, iar restul de 10% catre sprijinirea salariatilor afactati de insolventa angajatorilor.

"2% nu inseamna integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmand ca, ulterior, de la bugetul de stat sa fie acoperite finantari pentru partea de sanatate si pentru partea de asigurari sociale. Vor fi aceste doua componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinatii in functie de solicitarile bugetare si 10% va merge catre sprijinirea tuturor salariailor care se vor confrunta cu situatii deosebite in caz ca angajatorul intra in insolventa si nu le achita obligatiile", a spus Misa, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit ca este mai bine sa ramana si in sarcina angajatorului plata unor contributii si sa nu se transfere integral acestea doar in sarcina angajatului, iar angajatorul sa nu mai aiba niciun fel de responsabilitate.

"Cei din sindicate au atras atentia asupra acestui risc. Va fi aplicat din 1 ianuarie 2018. Este deja in circuitul de avizare. Denumirea va fi de contributie. Scad contributiile, cheltuielile angajatorului scad. Nu este afectat prin acest mod de calcul si aceasta repartizare. Se face o repartizare atat la nivelul angajatului, a contributiilor, trecand in sarcina lui, cat si una in sarcina angajatorului, dar ele scad in continuare pe total", a afirmat ministrul Finantelor.

El a mai aratat ca 2% se va aplica pentru toti contribuabilii persoane fizice si juridice care au calitatea de angajator, atat la stat cat si la privat. "Astazi, daca ne referim la procentul care merge la Fondul de garantare al salariatilor pentru a garanta ca in situatia in care intra in insolventa sa le fie platite contributiile, acesta este de 0,25%. In viitor va deveni 0,2%", a afirmat Misa.

Ce omite ministrul Finantelor?

Ce uita, insa, sa spuna ministrul Finantelor este ca, de fapt, directiva Europeana pe care o mentiona initial ca fiind cea care impune taxa de solidaritate, cere ca acele contributii pentru plata salariatilor in caz de insolventa a firmei sa fie in sarcina angajatorului. Asadar, Guvernul si-a dat seama ca, prin mutarea contributiilor total la angajat, ar incalca aceasta directiva.

In plus, din contributiile actuale ale angajatorului erau alimentate trei fonduri (cel de garantare pentru salariatii, cel pentru concedii medicale si cel penmtru accidente de munca). In total, acele contributii ajungeau, in cel mai rau caz, la 1,95%, adica foarte aproape de ce se vehiculeaza acum taxa de solidaritate. Insa, de data aceasta, doar 10% din suma astfel colectata va merge catre Fondul de garantare a salariatilor, restul ajung in buget, unde risca sa isi piarda urma.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri