In cazul unei tragedii asemanatoare cu a celei din Colectiv, ranitii cu arsuri majore ar putea fi tratati in 23 de paturi de mari arsi, in trei unitati functionale pentru arsi, dintre care doua deschise recent, si ar avea la dispozitie un mecanism oficial de transfer al marilor arsi in afara tarii. Din pacate, la patru ani de Colectiv, statul roman nu a reusit sa construiasca niciun centru pentru mari arsi, doar pe hartie, si nu a putut sa infiinteze nicio banca de piele, atat de necesara in recuperarea ranitilor. Chiar si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca pe moment, in Romania nu pot fi tratati 30 de pacienti cu arsuri grave. Cu toate acestea, lucrurile au inceput sa se "miste" in acest sens, spune ea.

"In acel moment (al incendiului de la Colectiv - n.r.) cred ca Romania ar fi trebuit sa recunoasca faptul ca nu poate trata un numar atat de mare de pacienti cu arsuri, nicio tara din lume nu poate trata in acelasi timp un numar atat de mare de pacienti. (...) Pot sa va spun ca nu putem trata 60 de pacienti cu arsuri, in acest moment in Romania, nu putem trata nici 30 cu arsuri grave", a spus saptamana trecuta ministrul Sanatatii.

Ea a sustinut ca s-au facut pasi importanti in ultimul timp, dar nu suficienti, pentru a putea trata pacientii cu arsuri grave.

"Pot sa va spun ca in acest moment s-au facut pasi importanti, desi nu suficienti, pentru a putea trata pacientii cu arsuri grave, ca azi s-a publicat pe site-ul Bancii Mondiale un caiet de sarcini privind achizitia unor componente pentru centre pentru marii arsi, ca in 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiu de fezabilitate pentru patru centre pentru marii arsi, pentru ca nu pot sa spun de ce banii Bancii Mondiale pentru aceste constructii au fost blocati atatia ani.

Important este ca acum facem pasi inainte. Unul dintre primele mele acte normative semnate la 1 martie 2018 a fost Ordonanta 8, care prevedea prelungirea decontarii tratamentului pentru ranitii din Colectiv pana in 2020 si extindea decontarea atat in clinicile private, cat si cele de stat", a explicat Pintea.

Cate paturi pentru arsi are Romania

Momentan, Romania dispune de 23 de paturi de mari arsi adulti si 10 paturi pentru copii, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala. Cu toate acestea, in cele 23 de paturi mentionate sunt incluse si cele din Timisoara si Iasi, cate cinci in fiecare spital, inaugurate cu putin timp inainte de a se implini patru ani de la tragedia Colectiv. Momentan, cele cinci paturi de la Iasi sunt inca nefunctionale din cauza lipsei de personal, iar la Timisoara sunt functionale doar trei.

„Trei vor fi functionale imediat si doua dupa ce consiliul judetean va semna receptia. Dar daca va fi nevoie si vom avea pacienti care vor necesita ingrijiri imediate, eu sunt convinsa ca nu ne vom impiedica de o foaie de hartie. Vor fi inaugurate cat de curand, sunt lucrari facute de catre consiliul judetean. Avem aparatura necesara, avem tot ce ne trebuie”, spunea la inugurare ministrul Sanatatii.

La aceste 23 de patrui de mari arsi se adauga aproximativ 280 de paturi de arsi in toata Romania. Potrivit unei declaratii pentru Mediafax a lui Dan Dumitrescu, secretar de stat din Ministerul Sanatatii, 68 dintre cele 280 de paturi sunt in Capitala. Cele mai multe orase din tara care au paturi pentru arsi sunt Ploiesti (17 paturi), Galati si Iasi (15 paturi), Brasov (14 paturi).

„Spitalul Clinic de Urgenta Bucutesti- sase pacienti cu arsuri majore; Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti- cinci pacienti cu arsuri majore; Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni Bucuresti - trei pacienti cu arsuri majore; Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu Bucuresti - zece pacienti, copii cu arsuri majore in cadrul Unitatii de mari arsi si pe cele 16 paturi destinate tot pentru arsi- 16 cazuri cu arsuri medii, respectiv schele postcombustionale”, potrivit declaratiei lui Dumitrescu.

Sorina Pintea: In unele situatii nu este suficient numarul de paturi

La mijlocul lui octombrie, in cadrul unei conferinte de presa, Sorina Pintea a declarat ca din punct de vedere legislativ in cursul acestui an au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave. Cu toate acestea, ministrul Sanatatii a recunoscut ca mai sunt necesare demersuri in ceea ce priveste recuperarea pacientilor cu arsuri.

"Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar si modul in care se face recuperarea. Urmeaza sa fie pregatit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importanta", a spus ministrul Pintea.

Tot atunci ministrul Sanatatii a recunoscut ca in unele situatii nu este suficient numarul de paturi pentru marii arsi. Pintea a declarat ca a fost modificat si ordinul prin care se stabilesc criteriile de transfer a pacientului ars.

"In acest moment probabil intrebare se pune daca sunt paturi suficientei. Vis-a-vis de numarul de mari arsi pe care ii avem, acest numar de paturi uneori nu este suficient. Oricum, pana sa dam in folosinta aceste unitati am apelat la inclusiv la transferul in strainatate a acestor pacienti. Exista o procedura, bineinteles, la nivelul Ministerului Sanatati care incepand de astazi a devenit lege, prin publicarea unui ordin pe care l-am dezbatut impreuna cu membrii comisiei de chirurgie plastica, anestezie terapie intensiva si cu supravietuitori din Clubul Colectiv si pe care l-am trimis spre publicare in Monitorul Oficial", a spus ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a declarat ca a propus modificarea ordinului 476, pentru a defini criteriile de transfer privind pacientul ars.

"Putem spune ca din acest moment, din punct de vedere legislativ, sunt clarificate toate aspectele care puteau ridica intr-un fel suspiciuni, astfel incat nu ar mai trebui sa existe impedimente nici la incadrarea unui pacient ars, nici la transfer, nici la modul de ingrijire. Sigur, legislativ, am rezolvat problema, dar mai avem o problema: problema recuperarii pacientului ars. Am definit in acest ordin ceea ce trebuie sa insemne recuperarea. De acum inainte urmeaza pregatirea profesionala a celor care se vor ocupa de acest aspect si dotarea unor centre pentru a putea primi un astfel de pacient", a spus ministrul Sanatatii in conferinta de presa de la PSD Iasi.

Ce s-a schimbat in 4 ani de la Colectiv

In patru ani de Colectiv Romania a inaugurat trei unitati functionale pentru arsi, la Timisoara, Iasi si Brasov. Cu toate ca ranitii ar fi ingrijti in conditii inferioare centrelor pentru mari arsi, este un pas inainte fata de situatia de acum patru ani. Prima unitate de acest fel a fost deschisa la Brasov, in Sectia de Chirurgie Plastica si Recunostructiva a Spitalului Judetean. Acolo, cu bani din sponsorizari, seful sectiei, medicul Dan Grigorescu, a reusit sa amenajeze un sector pentru arsi grav, cu doua saloane si doua paturi performante.

Patru centre de mari arsi pe hartie. Potrivit Sorinei Pintea, ar urma sa se construiasca in Romania patru centre de mari arsi, dintre care doua in Bucuresti. Desi initial estimarea pentru infiintarea celor patru centre de mari arsi a fost de 17 milioane de euro, s-a ajuns la o valoare de peste 40 de milioane de euro. Pintea spune ca fondurile au fost cuprinse in buget, iar studiile de fezabilitate pentru aceste investitii au fost deja licitate.

"Referitor la Centrul de mari arsi, au fost semnate contractele pentru intocmirea studiilor de fezabilitate pentru patru centre de mari arsi, iar Targu Mures este unul dintre ele. Desi in prima faza estimarea a fost de 17 milioane de euro, prin proiectare si prin adaugarea unui compartiment de terapie-intensiva si a 25 de sali de operatii s-a ajuns la valoarea de peste 40 de milioane de euro. Aceasta finantare exista, studiul de fezabilitate este licitat, din acest moment avem cale libera", a aratat Sorina Pintea.

Tot pe lista sunt patru banci de piele, atat de necesare in tratamentul ranitilor. Ministrul Sanatatii a precizat ca Guvernul a aprobat o hotarare de guvern pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici si ca aceasta constructie "merge inainte".

"Am declarat anul trecut ca am descoperit acesti bani in bugetul Ministerului Sanatatii, un HG prin care se propunea constructia a patru banci de tesuturi. Din punct de vedere legal, situatia juridica a terenului din Targu Mures nu era rezolvata - vorbim tot de patru banci de piele - in acest moment este. Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta o hotarare de guvern pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici, asa ca si aceasta constructie merge inainte", a afirmat Sorina Pintea.

De asemenea, pentru prima data dupa multi ani, Romania este pe punctul de a avea un Mecanism oficial de transfer al marilor arsi la tratament in afara tarii. Acesta prevede criterii exacte si transparente de selectie a pacientilor care au nevoie de transfer si pasii care trebuie urmati. Mecanismul a fost elaborat in ultimul an la Ministerul Sanatatii de un grup de lucru din care au facut parte supravietuitori ai incendiului din Colectiv si a fost o initiativa a acestora.

Pe scurt, va exista o comisie care va analiza dosarul medical al pacientului si va stabili daca este necesar transferul acestuia in strainatate. Din comisie vor face parte trei membri: medicul curant al pacientului, medicul sef linie de garda ATI si medicul sef linie de garda chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva sau chirurgie generala, dupa caz. Aceasta comisie se va intruni in regim de urgenta la solicitarea medicului curant al pacientului, in maximum doua ore de la primirea cazului. Tot medicul curant al pacientului va realiza si demersurile necesare pentru intocmirea raportului medical necesar eliberarii documentului S2, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, proiectul asigura un acces mai bun al pacientilor cu arsuri la servicii medicale prin adaugarea unor noi criterii de acces in centrele de mari arsi.

Mecanismul a fost aprobat de Sorina Pintea, dar asteapta in acest moment si aprobarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

In acest moment, recuperarea marilor arsi nu se poate face in Romania, din cauza ca nu exista centre speciale de recuperare pentru ei. Mai mult, statul roman nici nu deconteaza recuperarea pacientilor mari arsi in strainatate, cu exceptia ranitilor din Colectiv, care beneficiaza de o Ordonanta de Urgenta in acest sens, valabila pana la finalul anului 2020.

Sursa foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri