Centrul de Mari Arsi de la Iasi, deschis doar pentru 24 de ore. Institutia abia a postat anunturile de concurs

Centrul de Mari Arsi de la Iasi a fost inaugurat saptamana trecuta, insa doar pentru 24 de ore, cat au durat discursurile celor prezenti si sunetul fotografilor. Imediat dupa deschidere, Sectia de Chirurgie Plastica, microchirurgie reconstructiva si arsi a intrat intr-un proces de dezinfectie. Cu toate ca s-a incheiat curatenia, clinica inca nu este 100% functionala, scrie Ziarul de Iasi.

„Am incheiat dezinfectia, deci clinica este pregatita pentru a primi pacienti pe structura marelui ars, desi nu ne dorim ca astfel de evenimente sa se intample“, a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sfantul Spiridon“.

Daca intreaga cladire care adaposteste Sectia de Chirurgie Plastica, microchirurgie reconstructiva si arsi a fost reabilitata si renovata, iar aparatura a fost achizitionata dupa ani de zile, nimeni nu s-a gandit, se pare, la corpul medical care va avea in ingrijire pacientii de aici. Pana acum, dupa cum sustine managerul spitalului, Ioan Barliba, au fost angajate 91 de persoane. Cinci medici au urmat stagii de pregatire platite din banii Bancii Mondiale in Franta, dar atat. De altfel, Ioan Barliba a recunoscut ca, „pe langa cei 91 de angajati, mai trebuie angajate alte 72 de persoane“, fapt care insa nu a fost realizat.

Clinica ar putea fi functionala cel mai devreme la finalul lunii noiembrie, dupa ce se vor face angajari

Conducerea Spitalului „Sfantul Spiridon“ a anuntat pe site-ul institutiei chiar in ziua inaugurarii Clinicii Marelui Ars un concurs de angajare unde 90% dintre posturi vizau strict Sectia de Chirurgie Plastica, microchirurgie reconstructiva si arsi. Perioada de depunere a dosarelor se incheie pe 30 octombrie. Dupa selectia dosarelor, pe 11 noiembrie candidatii vor sustine proba scrisa, pe 15 noiembrie pe cea practica, iar pe 21 noiembrie cea de interviu. Rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate oficial pe 27 noiembrie, ceea ce inseamna ca, in cazul in care aceste posturi vor fi ocupate, clinica va avea capacitatea de a asigura asistenta marilor arsi abia la inceputul anului viitor.

Citeste si:
Cum ar fi tratati in Romania anului 2019 ranitii din Colectiv
Cum ar fi tratati in Romania...

Cu alte cuvinte, o alta amanare, tinuta insa ascunsa in spatele festivitatii de inaugurare, si aceea mutata in ultima luna din cauza programului ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.

Reabilitarea cladirii care adaposteste sectia a costat 40 de milioane de lei si a durat aproape 7 ani dupa care a urmat achizitia aparaturii a caror costuri se ridica la alte 11,5 milioane de lei, iar licitatiile au durat trei ani. Clinica detine in prezent 5 paturi speciale destinate marelui ars, 5 sali operatorii, 10 paturi pentru pacientii care prezinta arsuri pe mai putin de 20% din corp. In total, in tara, exista 35 de paturi destinate marelui ars, ultimele clinici inaugurate fiind la Iasi si Timisoara.

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri