Centrul de Mari Arsi din cadrul Spitalului Judetean Timisoara a fost inaugurat, miercuri, fiind functionale trei boxe din cele cinci amenajate. Celelalte doua saloane vor fi date in folosinta peste doua-trei saptamani, dupa ce vor fi receptionate de Consiliul Judetean Timis, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Vezi mai jos GALERIA FOTO

"In sfarsit, avem un centru pentru mari arsi care poate sa trateze acest pacient in conditii absolut optime pentru aceasta patologie. Am vazut centre din strainatate si sunt nespus de mandra ca acest centru este poate chiar la un nivel superior. Este foarte important ca incepand de joi acest centru va putea sa primeasca pacienti. Practic, sunt primele paturi care corespund cu adevarat tuturor standardelor", a declarat ministrul Sorina Pintea, potrivit unui comunicat de presa.

Centrul de Mari Arsi din Timisoara, a carui dotare s-a ridicat la aproape 2 milioane de euro, a primit aprobare pentru doua linii de garda si pentru doua posturi de medici pe specialitatea chirurgie plastica.

Trei saloane din cinci functionale

Din cele cinci boxe, trei sunt functionale imediat, iar celelalte doua vor deschise dupa ce Consiliul Judetean (CJ) Timis va semna receptia.

"Avem tot ce ne trebuie, nu cred ca cineva va spune nu puneti pacientii pentru ca nu avem o hartie. Imi asum eu acest lucru", a subliniat Sorina Pintea.

Celelalte doua boxe vor fi functionale in maximum trei saptamani.

"Aparatura medicala este achizitionata si achitata de catre Ministerul Sanatatii, cu finantare de la Banca Mondiala. Boxele sunt gata, primele trei vor intra in functie. Aceste lucrari suplimentare au fost necesare pentru ca un generator care asigura energia electrica in caz de probleme si o alta achizitie a Ministerului Sanatatii, prin Banca Mondiala. De aceea vom porni cu trei boxe. Am considerat obligatoriu sa le pornim, pentru ca fiind finalizate, personal existent, aparatura sosita de la Ministerul Sanatatii, era incorect si inuman sa nu pornim cu ele, chiar daca pentru celelalte doua. Avem 50 de persoane care lucreaza", a explicat directorul Spitalului Judetean Timisoara, Marius Craina.

Pentru cei cinci pacienti care vor fi tratati aici, centrul are medici de garda, specialisti ATI-sti si chirurgie plastica care ii deservesc doar pe acestia.

Foto: Ministerul Sanatatii

Clinica de mari arsi de la Timisoara este prima din tara de o asemenea anvergura

"O parte din aparatura este sosita, iar o parte din aparatura urmeaza sa soseasca. Clinica este dotata la ora actuala, astfel ca ea poate sa fie utilizata. Saptamana trecuta, Directia de Sanatate Publica Timis a luat probele biologice, rezultatele sunt excelente, nu a fost nici cea mai mica problema din acest punct de vedere. Trei boxe vor fi functionale din aceasta saptamana, iar celelalte doua, probabil, la finele lunii octombrie", a afirmat Marius Craina.

Inaugurarea centrului din Timisoara vine la 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, produsa pe 30 octombrie 2015. Nici la momentul Colectiv, nici in urmatorii 4 ani, in spitalele din Romania nu a existat nici macar un singur salon/pat care sa ofere toate conditiile pentru ingrijirea pacientilor mari arsi. In cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sanatatii a declarat ca joi va fi inaugurat si Centrul de Mari Arsi din Iasi.

Joi va fi inaugurat si Centrul de Mari Arsi din Iasi, dupa o intarziere de doua saptamani

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, ca a fost finalizat Centrul de arsi de la Iasi si, cel mai probabil, va fi inaugurat in aceasta saptamana.

"Centrul de la Iasi va fi inaugurat probabil cu o zi dupa (joi - n.r.), pentru ca mi-am dorit eu sa ajung in ambele centre (Timisoara si Iasi - n.r.), pentru ca stiu ce mult ne-am dorit cu totii sa avem aceste centre si este important ca se realizeaza. Nu voi merge probabil joi la Iasi, probabil voi merge saptamana viitoare, probabil ca-l vor inaugura cei de acolo si eu voi merge ulterior sa-l vad. Dar este gata si cel de la Iasi", a spus Pintea.

Acum, la Iasi, cu echipamentul existent, pot fi tratati pacientii cu arsuri de pana la 30% din suprafata corpului. Singura institutie medicala din Iasi care a tratat pana acum astfel de pacienti este Spitalul „Sf. Spiridon”. Potrivit reprezentantilor spitalului, importanta noului Centru de arsi de la Iasi este majora, avand in vedere faptul ca aici sunt dirijati pacienti din toata zona Moldovei, din cauza lipsei locurilor de la Bucuresti. Se pare ca sectia de arsi de la Iasi va functiona in cadrul clinicii de Chirurgie Plastica a Spitalului „Sf. Spiridon”, scrie Adevarul.

Centrul va avea cinci paturi de terapie intensiva pentru marii arsi, dar si alte paturi pentru pacientii cu arsuri usoare, care sunt primiti si acum in clinica Spitalului „Sf. Spiridon”.

„De acum, pacientii cu arsuri obisnuite vor fi primiti in noua locatie, care are Bloc Operator, compartiment de Terapie Intensiva si saloane pentru pacienti cu arsuri sub 15% suprafata corporala, ceea ce este considerata a fi in afara categoriei de mari arsi”, a declarat Diana Cimpoesu, medic-sef UPU si purtator de cuvant la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iasi.

Cele 10 paturi de la Timisoara si Iasi se adauga la cele 13 existente in prezent la Bucuresti (Spitalele Floreasca si Arsi) si Brasov si celor 10 paturi functionale din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu.

Sursa foto: Ministerul Sanatatii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri