Centrul de Arsi din Iasi a fost inaugurat, miercuri, in prezenta ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, prilej cu care a fost tinut si un moment de reculegere in memoria victimelor de la Colectiv.

Cinci paturi pentru pacientii mari arsi sunt operationale, incepand de miercuri, in cadrul sectiei de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a Spitalului Judetean Sf. Spiridon din Iasi. Noua unitate pentru pacientii cu arsuri grave are 5 paturi pentru mari arsi, 5 sali de operatie, 5 paturi pentru terapie intensiva intermediara si 10 paturi pentru arsuri mici si medii - 20% din suprafata corpului.

Sectia pentru mari arsi de la Iasi a fost construita si amenajata cu bani de la Ministerul Sanatatii, bugetul investitiei fiind de 40 de milioane de lei.

Sectia pentru mari arsi de la Iasi este cea mai moderna din tara, alaturi de cea de la Timisoara, inaugurata saptamana trecuta - unde sunt functionale deocamdata 3 paturi pentru mari arsi, iar alte doua ar urma sa fie functionale pana la finalul acestei luni.

La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai corpului medical al Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi, precum si reprezentanti ai mediului academic medical, autoritatilor locale si politicieni. De asemenea, a participat si presedintele Asociatiei Colectiv, Eugen Iancu.

"Sunt patru ani de la Colectiv si inca este nevoie de astfel de centre. Saptamana trecuta a fost inaugurat unul la Timisoara, astazi (miercuri n.r.) la Iasi. Stim cu totii ca aceasta nevoie este uriasa. Ma bucur foarte mult sa aflu ca acest spital are 260 de ani, ca a fost construit de Biserica, un lucru fantastic. Sper ca in continuare Biserica sa se implice si sa ne ajute sa construim si acum in anii acestia noi spitale. Sper ca in curand sa fie deschise si celelalte patru centre, pentru ca din pacate arsi avem aproape zi de zi in tara si este nevoie foarte mare de astfel de spatii", a spus Eugen Iancu.

Sectiile de la Iasi si Timisoara sunt centre provizorii pentru marii arsi, dar sunt cele mai moderne din Romania, in acest moment.

4 centre pentru mari arsi urmeaza sa fie construite, in cadrul unui program finantat de Banca Mondiala, la Bucuresti (la Spitalul Bagdasar Arseni si la Spitalul Grigore Alexandrescu), precum si la spitalele judetene din Iasi si Timisoara.

Echipamentele cu care au fost dotate cele doua centre provizorii de la Iasi si Timisoara, care sunt deja functionale, au fost finantate tot de Banca Mondiala.

Romania mai are paturi de siguranta pentru pacientii arsi la Spitalul de Arsi si Spitalul Floreasca din Bucuresti, insa acestea nu indeplinesc toate conditiile de siguranta pentru pacientii mari arsi, precum ranitii grav in incendiul din clubul Colectiv. De asemenea, la Spitalul Judetean din Brasov, medicul Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reconstructiva, a reusit sa cumpere doua paturi moderne pentru pacientii cu arsuri grave, dintr-o sponsorizare.

Sursa foto: Facebook / Sorina Pintea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri