Noi informatii in dosarul Colectiv. Digi24 a intrat in posesia raportului intocmit de Ministerul Sanatatii, privind modul in care au actionat spitalele in urma incendiului de la Colectiv. Un raport care a fost finalizat la inceputul acestui an, dar care nu a fost facut public si a ramas in sertarele Ministerului Sanatatii.

Concluziile raportului sunt extrem de grave: autoritatile romane au refuzat transferul in strainatate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. In plus, infectiile nosocomiale ale pacientilor nu apar in fisele medicale, ele nu au fost raportate in spitalele din Romania, ci au fost descoperite de medicii din strainatate.

"Lipsa Planului Alb - bresa majora de siguranta a bolnavilor. Au fost spitale care au anuntat ca au declansat Planul Alb, dar la nivelul Directiei de Sanatate Publica nu exista o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existenta unui cadru medical care sa asigure eliberarea rapida de paturi de terapie intensiva. (...) Comunicarea s-a facut haotic, necontrolat, atat la nivel central, cat si la nivel de spitale”, se arata in raportul citat de Digi24.

Pe de alta parte, se arata in raport, niciun spital din tara nu indeplinea conditiile pentru internarea marilor arsi, deoarece nu exista o zona de izolare protectiva pentru pacientii cu arsuri. De altfel, multi dintre cei raniti au murit din cauza infectiilor cu bacterii luate din spitale.

Citeste si:
Doi ani de la Colectiv. Niciun vinovat de moartea celor 65 de oameni
Doi ani de la Colectiv....

Sursa foto: Agerpres / Grigore Popescu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Primele minute ale interventiei de la Colectiv, tinute ascunse 4 ani