Chestiunea lansată de Vlad Voiculescu, înainte de demiterea sa, în ceea ce privește raportarea deceselor provocate de COVID a determinat o întreagă agitație la Ministerul Sănătății. În încercarea de a scoate la lumină datele colectate de diverse platforme, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății în exercițiu, a organizat o conferință de presă în dimineața zilei de 13 mai, unde a prezentat un șir lung de date, reprezentând raportul Comisiei care a investigat problema. Ce au însemnat datele și când va fi făcut public raportul rămân, însă, două aspecte dificil de explicat. Octavian Jurma, medic cercetător și atent observator al situației pandemiei din România, cataloghează conferința de presă drept un pur discurs politic, în care computerul a fost de vină pentru erorile de raportare.

”Consider că ar trebui să privim altfel conferința de presă. Eu cred că ar trebui să o vedem drept un anunț al faptului că nu ni se va da niciun raport în acest sens. Practic, i-a adunat pe toți să anunțe niște numere din care nu s-a înțeles nimic”, a declarat Jurma, într-o discuție cu wall-street.ro.

Încadrând-o drept pur declarație politică, Jurma mai spune și că intuiția sa îl îndeamnă să creadă că nici măcar ministrul nu a înțeles o iotă din datele prezentate.

”Raportul respectiv a fost înmânat de o Comisie, a cărei componență nu a fost făcută public. O astfel de investigație este lăsată în seama unor oameni care știu ce fac, unor oameni cu reputație, care nu își pot permite știrbirea reputației în schimbul mușamalizării datelor. Dar noi nu știm nici măcar cine conduce Grupul de Comunicare Strategică, despre care se vorbește de mai bine de un an”, acuză medicul, insistând asupra intenției părții politice de a se opune transparentizării.

În mod cert, erori în raportarea datelor există, însă acest aspect poate fi remediat. Spania și Mexic sunt două dintre cele mai notabile exemple în acest sens, Mexic modificând numărul deceselor cu vreo 60.000. Jurma explică faptul că traseul raportării deceselor este următorul: spital- DSP/ INSP- INS.

”Certificatul constatator al decesului nu poate fi modificat, însă în corona forms, numărul datelor raportate poate fi manipulat. Prin urmare, autoritățile ne-au lăsat să credem că, din nou, computerul e de vină, iar totul s-a făcut pentru concordanța statistică. Cei care au modificat au avut grijă să nu lase urme statistice”, a precizat medicul.

În plus, Jurma specifică faptul că ministrul a omis să precizeze că aplicația corona forms stă la baza deciziilor, nu este o simplă bază de date.

”Folosind informațiile din corona forms, justificăm în fața oamenilor menținerea stării de alertă sau a introducerii carantinei, după caz”, argumentează medicul.

De ce sunt ascunse sau introduse eronat datele

În România, datele referitoare la pandemie circulă pe mai multe canale, printre care ministerele Sănătății și Afacerilor Interne, ceea ce ar fi trebuit să fie un lucru bun, spune Jurma, care argumentează prin acuratețea și verificarea datelor.

Ei bine, autoritățile române s-au folosit de acest exces de birocrație pentru a pierde din date. Potrivit unui raport al Institutului Matricelor al Universității din Washington, România se află în topul țărilor cu o mortalitate ridicată în ceea ce privește pandemia. Institutul susține că țara noastră ar avea, de fapt, peste 80.000 de decese provocate de COVID.

”Studiul realizat de Institut este mult mai rafinat. Ia în calcul inclusiv scăderea deceselor din alte cauze. Însă, cel mai probabil, multe dintre decesele neraportate vin din perioadele de vârf ale pandemiei. Cu toate acestea, întrebările mele se îndreaptă spre spitalele care nu au raportat corect persoanele decedate, despre care, din nou, nu știm nimic”, a mai precizat Jurma.

Potrivit informațiilor prezentate de cercetător, motivul principal al mușamalizării datelor este diminuarea costului în vieți umane al relaxării.

”Nu vrem ca oamenii să știe că România este printre primele state cu mortalitate ridicată din cauza COVID. Așadar, au ales să prezinte un ghiveci de cifre, imposibil de urmărit în timp real. Știm că țările europene au gestionat foarte prost pandemia, însă ar trebui să învățăm din greșeli. Trebuie să luăm în calcul că presa nu a plecat cu raportul respectiv de la conferință, astfel încât să se poată face lumină”, a menționat Jurma.

Testare și vaccinare: România a atins imunizarea de turmă

Medicul Octavian Jurma este un vehement susținător al testărilor. El este de părere că testând vom putem ști adevărata magnitudine a pandemiei de la nivelul țării. În plus, testarea are și rol preventiv, pentru că dacă testăm la timp, putem izola și trata, astfel reducem riscul de deces.

Nu doar Jurma a observat lentoarea în testare, ci și alți medici, care atrag atenția asupra capacității reduse a PCR-urilor de a identifica noile tulpini, mult mai periculoase decât varianta clasică.

Jurma insistă, în continuare, asupra creșterii nivelului de testare, deoarece nu putem adopta măsuri de relaxare ca alte țări, culcându-ne pe o ureche că vaccinarea merge bine, în timp ce testarea se reduce în jurul a 25.000 de teste pe zi.

Însă, în același cadru, Jurma mai atrage atenția asupra unui alt aspect, pe care îl putem considera un avantaj, pentru moment.

”Lipsa testării a dus la necunoașterea infectării multor români, mai ales în valul al doilea și al treilea. Prin urmare, îndrăznesc să precizez că România a atins imunizarea de turmă. Peste 40% dintre români sunt imunizați natural, iar 10% sunt vaccinați, ceea ce ne face să avem un oarecare grad de siguranță. Însă nu pentru multă vreme...”, a precizat Jurma.

Medicul avertizează asupra valului al patrulea, despre care ne place să credem că va fi fie mai blând, datorită imunizării colective, fie nu va mai veni deloc.

”Imunizarea naturală nu durează foarte mult, deși noi credem că suntem protejați de o reinfectare. Cât despre vaccinare, oamenii se gândesc deja la vacanță, iar boom-ul imunizării a fost la maratoane, în prezent, românii lăsând deoparte dorința de imunizare. Relaxarea a inhibat vaccinarea. Procentul de vaccinare din prezent nu ne va ajuta să evităm valul al patrulea, când intenționăm să deschidem și școlile”, a explicat Jurma.

Cât despre relaxare, președintele Klaus Iohannis a prezentat noile măsuri începând cu 15 mai, ceea ce a creat deja un val de euforie la nivel național. Masca nu mai este obligatorie în spațiile exterioare, cu excepția piețelor sau stațiilor aglomerate, renunțăm la carantina de noapte, iar operatorii economici își vor putea relua activitățile în mod obișnuit și nunțile pot avea loc cu maximum 70 de invitați, dacă aceștia nu sunt vaccinați.

Declarațiile medicului Jurma îl contrazic pe președinte, precizând că Guvernul nu ar trebui să se gândească la vacanță, ci la siguranța populației. Relaxarea ne-o putem furniza și singuri.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri