Mai multi supravietuitori ai tragediei Colectiv, care au fost tratati in strainatate, au trimis marti o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila si ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, in care le solicita infiintarea unui mecanism national de interventie de urgenta in cazul accidentelor cu victime mari arsi.

"Concret, dorim ca in intalnirea pe care speram sa ne-o acordati saptamana aceasta sa va propunem un mecanism care sa cuprinda, integrat, cel putin urmatoarele: transferul automat catre centre de mari arsi din Europa, cu care sa se incheie protocoale in acest sens. Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt cateva exemple, mai ales ca exista deja relatii bilaterale si un istoric de succes; protocol interinstitutional cu MApN (pentru transport aerian) si IGSU; un fond permanent de urgenta, dedicat atat cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arsi sau de anumite proceduri suplimentare in situatii particulare (cum ar fi achitarea unor facturi restante, astfel incat sa nu apara blocaje sau intarzieri in transportul si acceptarea de catre centrele din strainatate a respectivilor pacienti), cat si achitarii costurilor legate de ansamblul operatiunilor de transfer si spitalizare in strainatate, pe toata durata necesara tratamentului si recuperarii medicale a pacientilor; desemnarea unui responsabil in interiorul Ministerului Sanatatii pentru implementarea, coordonarea si activarea acestui mecanism national de interventie de urgenta in cazul accidentelor cu victime mari arsi", se arata in scrisoarea deschisa semnata de 21 de raniti in incendiul de la Colectiv, potrivit Agerpres.

Semnatarii scrisorii, "supravietuitori ai unor cumplite infectii cu germeni dobanditi in spitalele din Romania", ar dori, de asemenea, sa poarte o discutie si pe tema stadiului implementarii in spitale a planului de limitare a raspandirii germenilor din lista OMS, precum si a stadiului constructiei si dotarii centrelor de arsi.

"Tragedia de la Colectiv a aratat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simtit, prin propriile experiente dramatice, ca sistemul medical public nu are capacitatea de a trata si ingriji marii arsi. Inexistenta unor centre de arsi in tara, unitati spitalicesti specializate, cu personal experimentat, care sa asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru aceasta dificila patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au vazut si de care au beneficiat in strainatate, pune in pericol viata fiecarui caz de mare ars 'tratat' cu improvizatii - cele presupuse 11 paturi ale sectiilor de arsuri. Aceasta situatie grava ne determina sa ne intrebam daca nu asistam la o incalcare a drepturilor garantate de Constitutia Romaniei prin Articolul 22 (1): 'Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate'. Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supravietuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declaratiile dumneavoastra din data de 1 noiembrie 2018, prin care ati recunoscut incapacitatea statului roman de a trata mari arsi, precum si riscul major caruia ei se supun in spitalele din Romania, sunt cea mai buna dovada a bunelor intentii pe care le aveti in ceea ce priveste schimbarea starii de fapt", spun semnatarii scrisorii.

Potrivit acestora, modul in care autoritatile si persoanele responsabile s-au activat in toate cazurile in care a fost nevoie de transportarea unui ars arata ca lucrurile nu mai pot continua cu improvizatii si solutii ad-hoc, fiind nevoie de acest protocol care sa permita actiunea rapida.

''Nu este normal ca viata unui pacient sa depinda de (in)disponibilitatea unor functionari de a se implica, de semnaturi, de conflicte interinstitutionale. Este nevoie de pasi clari, responsabilitati clare, algoritmi, proceduri", mai arata sursa citata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri