Contributiile sociale totale vor creste dupa mutarea de la angajator la angajat, desi, in prima faza, vor scadea de la 39,25% la 35%. Insa cu taxa de solidaritate de 2%, care va fi impusa in sarcina angajatorului (abia eliberat de toate celelalte) si dupa majorara salariului brut pentru ca angajatul sa ramana cu acelasi net, angajatorul plateste mai mult din 2018 decat in prezent, pentru acelasi net.

Consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a prezentat un model de calcul in acest sens.

“Facem un calcul simplu: acum avem contributii de 39,25% din brut, pe care dl. Misa (ministrul Finantelor -n.r.) ne anunta ca le “scade” la 37% (dl. Dragnea zicea 35%), din care 35% la angajat si 2% la angajator. Numai ca ministrul Misa compara mere cu pere: cei 37% ar urma sa se aplice la un salariu brut majorat cu 22,75%, ceea ce inseamna ca in realitate avem 45,42% contributii, ceea ce inseamna o crestere cu 6,17% a contributiilor”, a precizat Biris.

El a explicat si motivul pentru care cel putin o taxa trebuie sa ramana in sarcina angajatorului, nu insa si de ce aceasta va fi de zece ori mai mare decat pana acum.

“Intr-un tarziu, ministrul Misa a inteles ca nu poate elimina toate contributiile angajatorului si ca cel putin contributia de 0,25% la fondul de garantare al creantelor salariale (care nu ar trebui sa fie venit bugetar, ci un fond de rezerva din care sa se plateasca salariile angajatilor afectati de insolvente si faliment) nu poate fi eliminata. Aceasta este de fapt si singura contributie care este oarecum reglementata de o directiva. Mai inteleg si ca ministrul Misa s-a gandit ca daca tot nu poate elimina aceasta contributie, sa o mareasca de aproape 10 ori, la 2%, redenumind-o “taxa de solidaritate” (vad ca place termenul!), urmand a include in ea toate contributiile pe care guvernul PSD/ALDE a anuntat ca le va elimina (somaj, risc si accidente, concedii si indemnizatii de sanatate si fond de garantare)”, a mai punctat Biris.

Citeste si:
Teodorovici: Marirea salariilor, regasita in reducerea contributiilor
Eugen Teodorovici: Majorarea...

Sursa foto: Agerpres foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trei semne ca TREBUIE sa iti dai demisia din prima zi de la noul job