Noua directiva europeana a serviciilor de plata (Payment Services Directive – PSD2) intra in vigoare din 13 ianuarie 2018 si ameninta sa schimbe modul in care se face banking in Europa, inclusiv in Romania. La Fintech Banking Summit, eveniment organizat de NoCash Events, aproape 30 de experti in domeniul platilor electronice vor discuta despre legislatie, solutii tehnice si modele de business care rezulta in urma implementarii PSD2.

Noua Directiva Europeana a Serviciilor de Plata va permite, printre altele, ca intre client si banca sa se interpuna o terta parte, institutie de plata. Efectul dorit este imbunatatirea experientei de banking printr-un plus de calitate si securitate ale serviciilor, in conditii mai reduse de cost.

Potrivit NoCash, organizatorul conferintei, aceasta institutie de piata terta poate fi Apple, Amazon, eMag, Facebook, Google, Orange, Samsung, Carrefour, Enel, etc., sau chiar banca dumneavoastra, care vor putea sa ofere doua noi tipuri de servicii de plata: (i) servicii de informare cu privire la conturi si (ii) servicii de initiere a unei plati.

  1. Serviciul de informare cu privire la conturi presupune un serviciu online care furnizeaza informatii consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare detinute de utilizator la o banca sau la mai multe banci. De asemenea vor putea fi furnizate informatii suplimentare ca de exemplu modul in care va gestionati finantele, categorii de cheltuieli, etc.
  2. Serviciul de initiere a platii inseamna un serviciu de initiere a unui ordin de plata la cererea utilizatorului direct din contul bancar detinut de acesta la o banca, catre un beneficiar al platii (de exemplu un magazin online), fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar. Cu o singura conditie: clientul bancii sa-si dea acceptul ca o institutie de plata terta, licentiata, sa aiba acces la datele lui financiare personale, respectand in mod obligatoriu standardele tehnice de securitate elaborate de Autoritatea Bancara Europeana.

Ce veti putea urmari la Fintech Banking Summit

Aproape 30 de experti din Belgia, Germania, Franta, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria, dar si din Romania, atat din partea institutiilor europene (European Banking Federation si Ecommerce Europe), autoritatilor de reglementare (BNR si ANPC), cat si a companiilor fintech (Microsoft, Touchtech Payments, Personetics, Younify), vor face prezentari si vor sustine si workshop-uri care vor aborda transformarea digitala a sistemului bancar.

Agenda conferintei si lista speakerilor pot fi consultate pe platforma evenimentului: www.nocashevents.ro. Rezerva-ti un loc la eveniment AICI.

Afla in cadrul evenimentului de la cele mai inovatoare banci din Romania care este stadiul pregatirilor pentru PSD2, ce schimbari strategice vor interveni in dezvoltarea viitoare a modelului lor de business si, mai ales, cum le va influenta activitatea in viitor. Panelul va fi prefatat de prezentarea Ipsos, care va oferi rezultatele unei cercetari de piata care a testat conceptul de “open banking” la romani. Vor dori acestia sa ofere unui tert autorizat, datele financiare personale? Daca da, cui si, mai ales, in ce conditii?

De asemenea, KPMG va sustine un workshop cu privire la impactul PSD2 si aspectele care tin de reglementarea colaborarii bancilor cu Fintech-urile, in speta GDRP si E-Privacy.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri