Cresterea in continuare a dobanzilor este inevitabila, insa intr-un ritm mai lent decat in toamna trecuta si in pas cu dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei. In acelasi timp, cursul leului in raport cu euro va continua sa fluctueze in functie de conditiile pietei, insa BNR considera ca nu este “nici loc si nici cazul” pentru o apreciere a monedei nationale. Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a explicat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking care sunt considerentele acestor evolutii si care sunt riscurile care pot modifica aceste predictii.

Dupa cele doua majorari succesive ale dobanzii de politica monetara operate de BNR de la inceputul anului pana in prezent, este de asteptat ca dobanzile sa se alinieze la noul reper, respectiv dobanda de politica monetara de 2,25% pe an.

Reprezentantul BNR spune ca aceasta tendinta va exista atat pentru dobanzile la credite cat si pentru cele la depozite, chiar daca inca exista un decalaj semnificativ intre cele doua categori, in defavoarea depozitelor.

“Poate acest lucru ar trebui sa dea de gandit bancilor sa isi trateze cu mai multa consideratie clientii”, a explicat Suciu.

In privinta cursului de schimb, oficialul BNR a explicat ca, avand in vedere conditiile macroeconomice, in special cresterea accelerata a deficitului comercial, in prezent nu este nici loc si nici cazul pentru o apreciere a monedei nationale.

Aceasta este si una din explicatiile pentru faptul ca BNR nu majoreaza mai abrupt dobanda, avand in vedere ca o astfel de masura ar determina intrari masive de bani in tara, o apreciere artificiala a leului si, implicit, defavorizarea exportatorilor. “Ar fi un castig cert doar pentru speculatorii de valuta. Daca mizam doar pe curs, pierdem celelalte carti”, spune Dan Suciu.

In cadrul emisiunii, Suciu a vorbit si despre prognozele BNR privind inflatia, riscurile care ar putea sa influenteze baceste prognoze, dar si despre factorii care vor determeina evolutia economiei pe plan intern si international in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri