Dupa cele doua majorari succesive ale dobanzii de politica monetara operate de BNR de la inceputul anului pana in prezent, este de asteptat ca dobanzile sa se alinieze la noul reper, respectiv dobanda de politica monetara de 2,25% pe an.

Reprezentantul BNR spune ca aceasta tendinta va exista atat pentru dobanzile la credite cat si pentru cele la depozite, chiar daca inca exista un decalaj semnificativ intre cele doua categori, in defavoarea depozitelor.

“Poate acest lucru ar trebui sa dea de gandit bancilor sa isi trateze cu mai multa consideratie clientii”, a explicat Suciu.

In privinta cursului de schimb, oficialul BNR a explicat ca, avand in vedere conditiile macroeconomice, in special cresterea accelerata a deficitului comercial, in prezent nu este nici loc si nici cazul pentru o apreciere a monedei nationale.

Aceasta este si una din explicatiile pentru faptul ca BNR nu majoreaza mai abrupt dobanda, avand in vedere ca o astfel de masura ar determina intrari masive de bani in tara, o apreciere artificiala a leului si, implicit, defavorizarea exportatorilor. “Ar fi un castig cert doar pentru speculatorii de valuta. Daca mizam doar pe curs, pierdem celelalte carti”, spune Dan Suciu.

In cadrul emisiunii, Suciu a vorbit si despre prognozele BNR privind inflatia, riscurile care ar putea sa influenteze baceste prognoze, dar si despre factorii care vor determeina evolutia economiei pe plan intern si international in acest an.