Bancile castiga din ce in ce mai mult din majorarea dobanzilor. Marjele dintre depozite si credite au continuat sa creasca si in luna ianuarie si probabil trendul se va mentine si in perioada urmatoare, avand in vedere ca depozitele cresc mult mai rapid decat creditele, raportul fiind deja la minimul ultimelor decenii. Astfel, bancile avand exces de lichiditate, nu se vor grabi sa mareasca dobanzile la economiile clientilor, in timp ce la credite trendul ascendent este deja conturat.

Conform datelor BNR marjele nete de dobanda aplicate in sectorul bancar din Romania au consemnat cresteri generalizate in ianuarie, evolutie determinata de majorarea ratelor de dobanda la credite, in contextul ciclului monetar post-criza din Romania si semnalelor privind finalul politicii monetare relaxate fara precedent implementata de Banca Centrala Europeana in Zona Euro, reiese dintr-o analiza a Bancii Transilvania.

Astfel, pe segmentul credite-depozite in sold in lei, marja neta de dobanda a crescut cu 20 puncte baza luna/luna la 6,18 puncte procentuale in ianuarie, cel mai ridicat nivel din decembrie 2006. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 29 puncte baza la 7,63%. In acelasi timp, rata de dobanda la depozite a urcat cu doar opt puncte baza luna/luna la 1,45%.

De asemenea, marja neta de dobanda la creditele-depozitele noi in lei s-a majorat cu 41 puncte baza luna/luna la 6,43 puncte procentuale (maximul din octombrie 2006), pe fondul cresterii dobanzilor la credite cu un ritm lunar de 45 de puncte baza, la 7,89%. La depozitele noi, rata de dobanda a urcat cu doar patru puncte baza luna/luna la 1,46%.

Si la euro, marja neta pentru produsele in sold s-a consolidat la maximul istoric de 2,46 puncte procentuale, insa in acest caz ratele au scazut atat la credite cat si la depozite cu cate un punct de baza. In schimb, la produsele noi in euro, marja s-a majorat cu 22 de puncte baza luna/luna la 2,43 puncte procentuale, dat fiind ca dobanda la credite a urcat cu un ritm lunar de 21 de puncte baza, la 2,57%, iar dobanda la depozite s-a redus cu doua puncte de baza luna/luna la 0,14% (nivel minim istoric).

Citeste si:
Sfaturi si aplicatii care te vor ajuta sa economisesti mai multi bani
Ti-ai propus sa economisesti...

In perioada analizata, soldul creditului neguvernamental in lei a urcat cu 0,3% luna/luna la 146,2 miliarde de lei (nivel record), exclusiv pe seama creditarii populatiei (care a crescut la 80,7 miliarde de lei si a contrabalansat declinul segmentului companii la 65,6 miliarde de lei).

Creditul ipotecar, crestere de peste 35%

An pe an, creditul privat a urcat cu 6,8% in ianuarie, in conditiile in care finantarile in lei au urcat cu 16,9%. Pe segmentul populatiei, ritmul creditarii creste, din nou, accelerat, cu 21,7% an/an, iar componenta ipotecara a crescut cu 36,3% an/an (la 39.7 miliarde de lei – nivel record).

In schimb, creditul in lei catre companii a urcat doar cu 11,5% an/an.

Si depozitele in lei au ajuns la un nivel record in ianuarie, de 304 miliarde de lei (206,7 miliarde in lei, crestere anuala de 12,2%, de si 97,3 miliarde de lei in euro, in crestere cu 12,7%).

Citeste si:
Topul dobanzilor la depozitele bancare in lei pe 12 luni
Topul dobanzilor la...

Astfel, raportul credite-depozite s-a redus de la 76,7% in decembrie la 76,6% in ianuarie, nivelul minim din ultimele decenii.

Pentru viitor, analistii BT se asteapta la cresterea soldului creditului neguvernamental cu ritmuri medii anuale de 3,9% in 2018, 2,2% in 2019, respectiv 0,2% in 2020. Decelerarea este pusa de analistii citati pe seama incetinirii cresterii economice in perioada urmatoare.

In schimb, depozitele private vor creste cu 10,5% in 2018, 9,4% in 2019, respectiv 9,1% in 2020, in contextul majorarii ratelor de dobanda si consolidarii ratei de economisire.

“Prin urmare, ne asteptam la intensificarea excesului de lichiditate din sectorul bancar intern pe termen scurt si mediu, cu impact asupra gradului de concurenta si procesului de consolidare”, subliniaza economistii BT.

Citeste si:
Guvernul a mai gasit ceva de taxat la banci!
Ministrul Finantelor a pus...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cine va plati taxa pe activele bancare? Bancile doar o colecteaza!