Conform datelor BNR marjele nete de dobanda aplicate in sectorul bancar din Romania au consemnat cresteri generalizate in ianuarie, evolutie determinata de majorarea ratelor de dobanda la credite, in contextul ciclului monetar post-criza din Romania si semnalelor privind finalul politicii monetare relaxate fara precedent implementata de Banca Centrala Europeana in Zona Euro, reiese dintr-o analiza a Bancii Transilvania.

Astfel, pe segmentul credite-depozite in sold in lei, marja neta de dobanda a crescut cu 20 puncte baza luna/luna la 6,18 puncte procentuale in ianuarie, cel mai ridicat nivel din decembrie 2006. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 29 puncte baza la 7,63%. In acelasi timp, rata de dobanda la depozite a urcat cu doar opt puncte baza luna/luna la 1,45%.

De asemenea, marja neta de dobanda la creditele-depozitele noi in lei s-a majorat cu 41 puncte baza luna/luna la 6,43 puncte procentuale (maximul din octombrie 2006), pe fondul cresterii dobanzilor la credite cu un ritm lunar de 45 de puncte baza, la 7,89%. La depozitele noi, rata de dobanda a urcat cu doar patru puncte baza luna/luna la 1,46%.

Si la euro, marja neta pentru produsele in sold s-a consolidat la maximul istoric de 2,46 puncte procentuale, insa in acest caz ratele au scazut atat la credite cat si la depozite cu cate un punct de baza. In schimb, la produsele noi in euro, marja s-a majorat cu 22 de puncte baza luna/luna la 2,43 puncte procentuale, dat fiind ca dobanda la credite a urcat cu un ritm lunar de 21 de puncte baza, la 2,57%, iar dobanda la depozite s-a redus cu doua puncte de baza luna/luna la 0,14% (nivel minim istoric).