Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) apreciaza ca formarea unui Corp al constatatorilor de daune independenti, la initiativa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ar provoca prejudicii majore atat asiguratilor, cat si pagubitilor si mediului economic in ansamblul sau, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare si evaluare a daunelor, o componenta vitala a intregului sistem de asigurari.

Potrivit UNSAR, unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor. Primele de asigurare auto pot creste semnificativ atat din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar si a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.

Astfel, costurile ar urma sa fie suportate de toti posesorii de vehicule din Romania (circa 7 milioane de cetateni), nu doar de catre pagubiti (aproximativ 300.000 persoane in medie anual).

"Reamintim faptul ca inaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizeaza constituirea unui astfel de Corp de constatori, ideea a fost promovata preponderent de catre Asociatia Service-urilor Independente (ASSAI). Consideram vital ca, pentru indeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de crestere a gradului de protectie a consumatorului, atat ASSAI, cat si toate celelate asociatii implicate inca in dezbaterea acestui proiect sa manifeste transparenta si sa aduca clarificari publice privind membrii, statutul si obiectivele lor", arata UNSAR.

La finele anului trecut, Cristian Muntean, pana atunci presedinte al ASSAI, devenea consilier al prim-vicepresedintelui ASF, Ovidiu Wlassopol. Acesta din urma a avut o prestatie jenanta in comisia pentru buget, finante si banci la numirea sa in pozitia de la ASF. Intrebat de semnificatia anumitor termeni specifici si elementari din industria asigurarilor, Ovidiu Wlassopol a demonstrat ca era efectiv paralel cu domeniul pe care trebuia sa il supravegheze. Revenind, la numirea sa in functia de consilier, Cristian Muntean anunta ca vrea sa constituie un corp al constatatorilor de dauna independenti.

Un proiect de lege in acest sens (CEETAR) a fost respins insa in anul 2015 de Senatul Romaniei, comisiile avizatoare din Camera Deputatilor, avand de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern si de la Consiliul Concurentei, unul dintre oponentii vocali ai acestui proiect, la acea vreme, fiind si ASF.

UNSAR mai considera ca elaborarea unor reglementari in graba, precum cosntituirea Corpului constatatorilor de daune independenti, fara studii de impact si fara o integrare corecta a opiniilor specialistilor in domeniu, nu ar fi in interesul consumatorilor de asigurare RCA.

Infiintata in 1994, UNSAR reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international.

Sursa foto: Shutterstock / Inara Prusakova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri