Dobanzile din piata monetara continua sa creasca, evolutie, de altfel, anticipata de analisti, avand in vedere nivelul inflatiei, care a ajuns la 5% in martie. Indicele ROBOR la 3 luni, in baza caruia se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei in derulare, a urcat, joi, la 2,49%, cel mai ridicat nivel din 22 octombrie 2014 pana in prezent. Bancile s-au aliniat cu dobanzile la credite la noile niveluri ale ROBOR din toamna trecuta, de cand indicele a inceput sa creasca accelerat, insa cu depozitele au ramas mult in urma. Economiile populatiei sunt cele mai afectate, avand in vedere ca primesc dobanzi extrem de mici, cu mult sub inflatie.

ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,49% pe an, in urcare usoara de la 2,47% pe an in sedinta anterioara, insa dupa o perioada de cresteri semnificative de la o zi la alta.

Indicii de referinta au revenit pe crestere accelerata din toamna anului trecut (septembrie 2017) cand ROBOR la 3 luni se plasa in jurul a 0,9% pe an. De atunci, ROBOR la 3 luni a crescut pana la 2,22% pe an la inceputul lunii decembrie, iar apoi a revenit pe scadere, sub 2% pe an in ianuarie 2018. Insa acesta a inceput se creasca, din nou, accelerat incepand cu luna aprilie 2018.
Din momentul in care dobanzile au inceput sa urce, pe piata monetara, pana in prezent, bancile au tratat diferit dobanzile la credite si pe cele la depozite.

In timp ce imprumuturile s-au scumpit semnificativ, depozitele sunt chiar mai slab remunerate decat in urma cu opt luni, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, care inca nu reflecta si cresterile ROBOR din aprilie (cele mai recente date sunt cele pe martie 2018).

Chiar si asa se remarca faptul ca, in timp ce la creditele in lei aflate in sold, dobanzile au urcat cu 0,92 puncte procentuale din august 2017 pana la finalul lui martie 2018 (de la 5,42% pe an la 6,34% pe an), depozitele au castigat doar 0,2 puncte procentuale, reusind sa treaca usor de 1% pe an (1,03% pe an, pe medie, la depozitele in sold ale populatiei si firmelor).

Citeste si:
Profitul BRD scade dupa ce depozitele au batut pasul pe loc
Profitul BRD scade cu 26%...

Dobanda la depozite nu acopera nici un sfert din inflatie

Mai mult, populatia este clar dezavantajata, avand in vedere ca dobanzile la depozitele din sold au scazut, pe medie, in ultimele opt luni (de la 0,96% pe an in august 2017 la 0,94% pe an in martie 2018), in timp ce la credite au urcat cu 0,87 puncte procentuale (de la 5,44% pe an la 6,31% pe an).

In cazul creditelor pentru populatie, o scumpire semnificativa a avut loc la creditele ipotecare, unde dobanda medie a urcat cu peste un punct procentual, in perioada analizata (de la 3,42% pe an, la 4,6% pe an).

Bancile, insa, au fost ceva mai generoase cu firmele, avand in vedere ca dobanzile acordate acestora la depozite au urcat de la 0,48% pe an la 1,21% pe an (crestere de 0,73 puncte procentuale), in timp ce la credite avansul a fost de 0,94 puncte procentuale (de la 4% pe an la 4,94% pe an).

De asemenea, bancile au fost mai darnice in cazul depozitelor nou constituite (dobanzile au urcat de la o medie de 0,51% pe an la 1,06% pe an) insa si aici firmele au beneficiat de cea mai mare atentie (dobanzile au crescut de la 0,4% pe an la 1,1% pe an). Pentru populatie, dobanzile la depozitele nou constituite au urcat, in medie, cu doar 0,24 puncte procentuale in opt luni.

Citeste si:
Balint, OTP: Cu o taxa de 0,2 - 0,4%, bancile pot sa traiasca in 2019
Balint, OTP: Cu o taxa de 0,2...

Creditele ipotecare, tot mai scumpe

Insa generozitatea bancilor in cazul depozitelor noi este compensata cu varf si indesat de evolutia dobanzilor la credite. Aici avansurile au fost de peste un punt procentual, atat in cazul populatiei, unde cresterea a fost de 1,44 puncte procentuale (de la 6,63% pe an, in medie, la 8,07% pe an) cat si la firme, cu dobanzi mai mari cu 1,27 puncte procentuale (de la 3,78% pe an in august 2017 la 5,05% pe an in martie 2018).

Ca si in cazul creditelor in sold, si imprumuturile ipotecare noi au inregistrat cresteri semnificative de dobanzi, de la o medie de 3,78% pe an in august 2017 (deja in crestere fata de media pe sold) la 5,18% pe an in martie 2018.

Dobanzile oferite de banci la depozitele in lei (ramase mult in urma celor la credite) incepe sa descurajeze economiile in moneda nationala in banci. Potrivit datelor BNR, in ultimul an, desi depozitele in lei continua sa creasca, au fost cateva luni in care economiile populatiei au inregistrat scaderi de la o luna la alta.

In schimb, se pare ca romanii se reorienteaza catre valuta, din cauza prognozelor pesimiste cu privire la cursul de schimb si inflatie. Depozitele populatiei in valuta au crescut continuu din ianuarie 2017 pana in prezent, potrivit datelor BNR.

Citeste si:
Declinul economiei, amplificat de OUG 114 chiar si dupa modificare
UniCredit si Banca Mondiala...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
1 an de la "taxa pe lacomie": ce s-a schimbat deja pentru banci