Aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar genera incasari la bugetul de stat din aceste activitati de 340 de milioane de lei in 2021, in crestere de la aproximativ 50 de miliarde de lei in prezent. In plus, numarul de vizitatori din complexele de recreere ar inregistra o crestere medie anuala de 30% pana in 2021, care ar contribui la dezvoltarea de aproape sapte ori a sectorului, a carui valoare ar putea urca de la 36 de milioane de lei, in 2018, pana la 240 de milioane de lei, in 2021, conform unei analize realizata de PwC Romania.

In prezent, in Romania serviciile mentionate sunt taxate cu cota standard de TVA de 19%, in timp ce jumatate din statele membre ale UE au decis sa aplice o cota redusa de TVA pentru diverse categorii de activitati de recreere.

Specialistii PwC remarca faptul ca, in Romania, serviciile de recreere se taxeaza, din perspectiva TVA, la fel ca produsele din alciool si tutun.

Cand ar putea aplica Romania cota redusa?

Potrivit legislatiei europene actuale, fiecare stat membru poate aplica cel mult doua cote reduse de TVA, insa pe viitor s-ar putea ca numarul sa fie extins la trei. In ianuarie 2018, Comisia Europeana a facut publica o propunere de modificare a Directivei de TVA cu scopul de a creste flexibilitatea la nivelul statelor membre in ceea ce priveste aplicarea cotelor reduse de TVA si pentru a lasa acestora mai multa libertate de alegere. Noua Directiva va permite, de asemenea, si cote cuprinse intre 0 si 5% (acum 5% este minim).

In aceste conditii, si Romania ar mai putea aplica o cota redusa, pe langa cele doua existente (5% pentru activitati culturale si 9% pentru alimente si unitati turistice). Totusi, tara noastra ar putea aplica o cota redusa si in prezent pentru activitatile de recreere, insa una din cele doua existente - 5% sau 9%, spun specialistii PwC.

Citeste si:
Primul DoubleTree by Hilton se deschide in Romania
Primul DoubleTree by Hilton...

Masura ar intampina nevoia de ingrijire a starii de sanatate a populatiei, intrucat Romania are o incidenta a mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare de 3 ori mai ridicata la mia de locuitori decat media Uniunii Europene.

„Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ datorita dezvoltarii unor noi activitati conexe pentru care s-ar plati taxe si impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei si atragerea de investitii ar fi doua dintre efectele unei astfel de masuri. Cresterea colectarii s-ar realiza prin stimularea consumului in zona serviciilor de recreere si diversificarea serviciilor accesate. Practica ne-a demonstrat acest lucru ca urmare a aplicarii unei cote reduse de TVA in industria alimentara incepand cu 1 iunie 2015. In acelasi timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv si asupra reducerii <<economiei gri>>, care situeaza Romania pe un nedorit loc fruntas in randul statelor membre UE” spune Daniel Anghel, partener, Consultanta fiscala, PwC Romania

Conform cercetarii, doar 15,6% din populatia Romaniei dedica saptamanal "macar o ora" pentru activitati sportive si de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. In acelasi timp, tara noastra are un procent mai mare de fumatori in total populatie si un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.

"Stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din Romania in anul 2021, comparativ cu situatia actuala. Daca adaugam acestui lucru si estimarile de crestere a veniturilor populatiei, in tandem cu alocarea unui procent mai mare din venituri pentru astfel de activitati, avem tabloul complet al dezvoltarii industriei de profil in paralel cu atragerea de investitii suplimentare", a explicat Bogdan Belciu, partener, Servicii de consultanta in afaceri si management, PwC Romania.

Citeste si:
Dafora Medias intra pe piata bucuresteana a constructiilor
Dafora Medias intra pe piata...

Suntem codasi la activitati, desi fruntasi la dotari naturale

Romania, in 2016, a inregistrat 1,6 milioane de vizitatori in complexe recreationale, iar romanii au alocat doar 3% din cheltuielile de consum pentru recreere. In schimb, Polonia a avut 3,1 milioane de vizitatori care au alocat 7% din cheltuielile de consum acestor activitati.

Polonia, acre aplica o cota de 8% in domeniu, este printre cele cinci tari europene care aduc o treime din veniturile totale din activitatile de recreere, in timp ce tara noastra detine 160 de localitati cu resurse minerale cu calitati terapeutice si o treime din izvolarele cu calitati terapeutice din Europa.

"In acest fel, Polonia reuseste sa atraga investitii semnificative in parcuri tematice in valoare de peste 200 de milioane de euro. Incurajarea companiilor din acest domeniu prin aplicarea unei cote reduse a TVA previzioneaza cresterea investitiilor la aproximativ 800 de milioane de euro pana in 2020, si va genera aproximativ 2.000 de locuri de munca directe si indirecte", potrivit specialistului PwC.

Citeste si:
M. Muncii: In Romania, oamenii vor sa se pensioneze cat mai devreme
Ministrul Muncii, despre...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Oportunitate de investitie Moara Vlasiei