Ce sume au lasat turistii straini care au vizitat Romania in 2019. Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului in tara noastra

Turistii nerezidenti care au vizitat in Romania in primele 10 luni ale acestui an au cheltuit, in medie, 2605 lei de persoana, iar afacerile au reprezentat principalul motiv al sosirii acestora, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate luni.

In perioada ianuarie - octombrie 2019, numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de aproximativ 2,106 milioane, cheltuielile acestora insumand 5,486 milioane de lei, scrie Agerpres.

"Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54,6% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in perioada 1.I-30.IX.2019, cheltuielile acestora reprezentand 57,7% din total. 45,4% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in perioada 1.I-30.IX.2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (68,8%) si pentru vizita rudelor si prietenilor (8,7%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati", precizeaza INS.

Ce tip de cazare prefera turistii straini?

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 45,6% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 32,5% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 47,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,7% si-au organizat singuri sejurul.

Citeste si:
România ar putea avea 2 milioane de turiști în 2021, cu ajutorul...
România ar putea avea 2...

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 8% din numarul total de turisti, in timp ce 11%, au utilizat autoturisme proprii, 7,4% autocare si autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Sursa foto: momondo.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri