Hotelurile si pensiunile din Romania au facut miliarde de lei din cazarea nerezidentilor

Hotelurile si pensiunile turistice din Romania au gazduit 840.000 de nerezidenti, care au cheltuit 2,2 miliarde lei, cei mai multi fiind alocati afacerilor, conferintelor sau targurilor.

Hotelurile si pensiunile turistice au gazduit in primul semestru 840.000 de nerezidenti, care au cheltuit 2,2 miliarde lei (500.000 euro), cei mai multi (62,1%) venind pentru afaceri, conferinte sau targuri, cu jumatate dintre cheltuielile efectuate destinate cazarii, potrivit datelor INS, informeaza Mediafax.

"Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (62,1% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 69,4% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (37,9% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 30,6% din total", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Calatoriile in scop personal se refera la vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati. Pe segmentul de afaceri, turistii prefera in special cazarea cu mic dejun inclus, in proportie de 92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare. Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12%, din care alimentele au avut o pondere de 34,9%, iar cadourile si suvenirurile de 33,6%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au reprezentat 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au fost de 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in prima jumatate a anului, 41% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,5% si l-au organizat singuri. Principalul mijloc de transport utilizat de catre acestia a fost avionul, in cazul a 77,4% din numarul total de turisti, urmat de autoturismele proprii (13,2%) autocare si autobuze (7,2%), trenuri, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete (2,2%). In trimestrul al doilea au fost cazati in Romania 531.000 de turisti nerezidenti, care au cheltuit in total aproape 1,33 miliarde lei.

Citeste si:
Calendarul obligatiilor fiscale: 10 declaratii de care sa NU uiti
Calendarul obligatiilor...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri