Numarul turistilor nerezidenti in Romania cazati in unitatile de cazare din tara noastra a fost de peste 2,211 milioane, in primele noua luni ale anului 2018, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 5,236 miliarde de lei, adica o medie de 2.367 lei/persoana, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in primele noua luni din 2018, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (57,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 60,8% din total. Cel de-al doilea motiv l-a reprezentat calatoriile in scop particular (42,7% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (67,6%). Calatoriile in scop particular includ: calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati, scrie Agerpres.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,2%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 39,4% au insemnat cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cele pentru achizitionarea de cadouri si suveniruri (36,8%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, in timp ce bugetul alocat pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri a reprezentat 39,5% din total.

Potrivit INS, aproape jumatate dintre nerezidentii sositi in Romania (48,9%) si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar circa o treime (33,8%) au preferat sa se ocupe singuri de organizarea vacantei.

Citeste si:
Cernobil, destinatie turistica pentru romani. Cat costa sa il vizitezi
Cernobil devine destinatie...

Statistica oficiala releva, totodata, ca, in al treilea trimestru al anului, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 938.300, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 2,168 miliarde de lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in intervalul analizat, a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (53,1% din numarul total de turisti nerezidenti). La nivel de cheltuieli, acestea au insumat 60,3% din total.

Un alt motiv pentru care turistii nerezidenti in Romania au ales sa vina in tara noastra a fost cel in scop particular (46,9% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (66,6%). Calatoriile in scop particular includ: calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (51,4%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (92,6%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,5%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 13,3%.

Citeste si:
Cate hoteluri de 5 stele sunt in Romania
Cate hoteluri de 5 stele sunt...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie