Numarul de turisti nerezidenti cazati in primul semestru din 2018 in structurile de cazare turistica colective din Romania s-a ridicat la 1,273 milioane, iar cheltuielile acestora s-au situat la un total de a 3,068 miliarde de lei, potrivit INS. Principalele motive pentru care strainii au calatorit in Romania au fost afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii.

In primele sase luni din 2018, turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit, in medie, 2.409,3 lei/persoana, potrivit datelor INS.

Pe de alta parte, in trimestrul II al acestui an, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 793.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1,938 miliarde de lei, principalul motiv al sejurului petrecut de acestia in Romania reprezentandu-l afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, echivalentul a 58,5% din numarul total de turisti nerezidenti. Totodata, cheltuielile acestora au reprezentat 60,1% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de catre nerezidenti in Romania in perioada analizata l-au reprezentat calatoriile in scop particular (41,5% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (71,2%). Calatoriile in scop particular includ: calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

De asemenea, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,8%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%).

Citeste si:
Lucrările de construcţii nu au ținut cont de Covid-19: urcare de...
INS: Volumul lucrărilor de...

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17%, in timp ce sumele cheltuite pentru cumparaturi au reprezentat 11,7%. In plus, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si bauturilor (36%).

In acelasi timp, in intervalul de referinta, cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice 43,4% din acest totalul alocat pentru recreere.

Potrivit INS, din numarul total al nerezidentilor sositi in Romania, 49,2% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 34,1% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (79,6% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare si autobuze, cu 7,8%, si alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) - de 1,8%.

Citeste si:
Mohammad Murad: E necesar să rămână cât mai mulți bani în România
Coronavirusul obligă la...

In primul semestru, principalul motiv al sejurului petrecut de catre turistii nerezidenti in Romania a fost determinat, de asemenea, de afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (60,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora ridicandu-se la 61,2% din total.

Un al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania a fost reprezentat de calatoriile in scop particular (39,7% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (68,5%). Calatoriile in scop particular au inclus: calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati, precizeaza INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (90,3%). In baruri si restaurante, turistii nerezidenti au cheltuit 17,1% din total, iar pentru cumparaturi 12,1%. Totodata, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 39,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si bauturilor (36,6%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri au reprezentat 41% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Citeste si:
Cat cheltuie, in medie, un turist strain in Romania
Ce sume au lasat turistii...

Din numarul total de nerezidenti sositi in Romania, 50,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.

Citeste si: Performantele turismului in 2017: veniturile si numarul turistilor, in crestere

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Castelele Peleş şi Pelişor se redeschid pe 2 iunie
Setari Cookie-uri