In primele sase luni din 2018, turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit, in medie, 2.409,3 lei/persoana, potrivit datelor INS.

Pe de alta parte, in trimestrul II al acestui an, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 793.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1,938 miliarde de lei, principalul motiv al sejurului petrecut de acestia in Romania reprezentandu-l afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, echivalentul a 58,5% din numarul total de turisti nerezidenti. Totodata, cheltuielile acestora au reprezentat 60,1% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de catre nerezidenti in Romania in perioada analizata l-au reprezentat calatoriile in scop particular (41,5% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (71,2%). Calatoriile in scop particular includ: calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

De asemenea, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,8%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%).

Ce cumparaturi au facut...
Citeste si: Ce cumparaturi au facut online elevii si studentii de peste 16 ani

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17%, in timp ce sumele cheltuite pentru cumparaturi au reprezentat 11,7%. In plus, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si bauturilor (36%).

In acelasi timp, in intervalul de referinta, cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice 43,4% din acest totalul alocat pentru recreere.

Potrivit INS, din numarul total al nerezidentilor sositi in Romania, 49,2% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 34,1% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (79,6% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare si autobuze, cu 7,8%, si alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) - de 1,8%.

Deficitul comercial a urcat...
Citeste si: Inca doua miliarde de euro la deficitul comercial in octombrie

In primul semestru, principalul motiv al sejurului petrecut de catre turistii nerezidenti in Romania a fost determinat, de asemenea, de afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (60,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora ridicandu-se la 61,2% din total.

Un al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania a fost reprezentat de calatoriile in scop particular (39,7% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (68,5%). Calatoriile in scop particular au inclus: calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati, precizeaza INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (90,3%). In baruri si restaurante, turistii nerezidenti au cheltuit 17,1% din total, iar pentru cumparaturi 12,1%. Totodata, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 39,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si bauturilor (36,6%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri au reprezentat 41% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Modul in care calculeaza INS...
Citeste si: Romania, crestere economica record in UE, pe o structura subreda!

Din numarul total de nerezidenti sositi in Romania, 50,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.

Citeste si: Performantele turismului in 2017: veniturile si numarul turistilor, in crestere

Sursa foto: Shutterstock.com