Turistii straini vin in Romania pentru afaceri si conferinte si cheltuiesc pentru asta 1,1 mld. lei

Turistii straini cazati in Romania in primul trimestru au cheltuit in total 1,11 miliarde lei, ceea ce inseamna in medie 2.684,9 de lei de persoana la un numar de 414.000 de turisti, doua treimi dintre acestia venind pentru afaceri, conferinte, cursuri, iar cheltuielile lor s-au ridicat la 711,3 milioane lei, din care jumatate a reprezentat costul cu cazarea, majoritatea preferand mic dejunul inclus, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), scrie News.ro.

Calatoriile in scop particular, in care sunt incluse vacantele, sesiunile de cumparaturi, evenimente culturale si sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor si rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 36,7% din numarul total de turisti straini, din care vacantele au avut o pondere de 61,7%.

Jumatate dintre cheltuielile pentru afaceri (54,5%) au fost repartizate pentru cazare, 93,7% dintre turisti preferand mic dejunul inclus.

Turistii au mai lasat 16,5% din banii cheltuiti in restaurante si baruri, iar 12,8% au fost pentru cumparaturi.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, peste o treime au fost pentru alimente si bauturi, iar aproape o treime pentru cadouri si suveniruri.

Citeste si:
INS: Scădere de peste 70% ale sosirilor românilor în unitățile de...
INS: Scădere de peste 70% ale...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Turistii straini veniti cu afaceri au dat 64,1% din banii pe transport catre inchirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Aproape jumatate dintre turistii straini veniti in Romania si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 29% pe cont propriu.

Totodata, trei sferturi dintre acestia au calatorit cu avionul, in timp ce 13,1% au venit cu autoturismele proprii.

Citeste si:
Librăria online Librex așteaptă afaceri cu 350% mai mari decât în 2019
Librăria online Librex...
Sursa foto: Sergey Nivens

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri