Turistii veniti pentru afaceri sau conferinte au reprezentat 59% din total in prima jumatate a acestui an, informeaza News.ro.

Calatoriile in scop particular, in care sunt incluse vacantele, sesiunile de cumparaturi, evenimente culturale si sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor si rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 41% din numarul total de turisti straini, din care vacantele au avut o pondere de 59,6%.

Jumatate dintre cheltuielile pentru afaceri (51,8%) au fost repartizate pentru cazare, 94,4% dintre turisti preferand mic dejunul inclus.

Turistii au mai lasat 16,3% din banii cheltuiti in restaurante si baruri, iar 12,6% au fost pentru cumparaturi.

Citeste si:

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, peste o treime - 37,2% - au fost pentru alimente si bauturi, iar aproape o treime pentru cadouri si suveniruri.

Turstii straini veniti cu afaceri au dat 56,5% din banii pe transport catre inchirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 22,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Peste jumatate - 52% - dintre turistii straini veniti in Romania si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 29,4% pe cont propriu.

Totodata, trei sferturi dintre acestia au calatorit cu avionul, in timp ce 13,7% au venit cu autoturismele proprii, mai arata statisticile oficiale.

Sursa foto: Marie Maerz/Shutterstock.com