Partidul National Liberal a decis, luni, in cadrul Biroului Executiv al partidului, sa sesizeze Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana cu privire la interventia directa a politicului in politica monetara din Romania, scrie Ziare.com.

"In biroul politic al PNL de ieri (luni - n.red.) am propus si a fost aprobat ca PNL sa sesizeze CE si BCE asupra interventiei directe a politicului in politica monetara din Romania. Scrisoarea lui Liviu Dragnea, presedintelele Camerei Deputatilor, catre BNR este dovada principala a interventiei directe a politicului in politica monetara. Este pentru prima oara cand un lider politic in functie publica intervine direct si ameninta independenta politicii monetare", a scris senatorul Florin Citu pe Facebook.

Liberalul mai sustine ca, din punctul sau de vedere, au fost incalcate: Legea nr.312/2004 art.1 alin. (2), articolul 130 din Tratatul de aderare si articolul 7 din Statutul SEBC si BCE.

Dragnea a facut publica, vineri, corespondenta pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a facut publica, vineri, corespondenta pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in scrisoarea sa sustinand ca membrii conducerii BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neincredere in Guvern.

"Politica monetara, atributia exclusiva a BNR, reprezinta o componenta esentiala a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltari economice accelerate, dar sustenabile si de durata. In acest sens, consider ca politica monetara trebuie sa se armonizeze cu politicile guvernamentale. Din acest punct de vedere imi exprim ingrijorarea fata de masurile intreprinse la inceput de an de catere BNR si care, in opinia mea, nu reprezinta cea mai potrivita cale de coordonare a politicilor macroeconomice", a transmis Liviu Dragnea in scrisoarea catre Consiliul de Administratie al BNR.

El mai apreciaza ca o politica monetara adecvata trebuie configurata in raport cu politica fiscal-bugetara si, in general, cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare, fara a se pune semnul intrebarii asupra capacitatii Guvernului de a implementa masurile asumate sau de a indeplini prevederile legilor bugetare.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a raspuns presedintelui Camerei Deputatilor tot prin intermediul unei scrisori.

"Membrii Consiliului de Administratie al BNR au analizat scrisoarea dumneavostra privind evolutia principalilor indicatori macroeconomici si a componentelor mix-ului de politici economice. Raspundem invitatiei dumneavoastra la un dialog constructiv intre Parlament, Guvern, BNR, in baza Legii 313/2004 si a prevederilor privind bancile centrale din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, cu scopul de a realiza o imbinare mai buna intre politicile guvernamentale si politica monetara a BNR", se arata in scrisoarea trimisa de Mugur Isarescu.

Presedintele Klaus Iohannis a atacat luni programul PSD, spunand ca acesta este pe contrasensul logicii economice, iar PSD nu reuseste sa urmeze nici macar propriul program, ajungand sa amaneteze viitorul tarii.

"S-au publicat astazi datele care arata executia bugetara din primul trimestru al 2018, date publicate cu intarziere. Ma voi referi la aceste date care arata executia finantelor publice. (...) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun inceput pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus romanilor scaderea taxelor si impozitelor, pe de alta parte au propus o crestere puternica a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru scoli, au spus ei. Pentru economisti, dar si pentru cei interesati aceasta abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economica propusa de PSD. Scaderea impozitelor, cresterea salariilor si realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuatie care va fi dusa cu greu la bun sfarsit. Tebuie sa vedem cat va mai tine aceasta iluzie creata de PSD", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

In aceeasi declaratie de presa, presedintele Iohannis a cerut pentru a doua oara demisia premierului Viorica Dancila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri