Robor la 3 luni continua sa urce accelerat si a ajuns, deja, cu doua puncte procentuale peste minimul istoric, de 0,68% pe an, atins in urma cu un an si jumatate (14 octombrie 2016). Marti, indicele a ajuns la 2,68% pe an, la doar o zi dupa ce Banca Nationala a Romaniei a decis majorarea dobanzii de politica monetara de la 2,25% pe an la 2,5% pe an.

Acesta este cel mai ridicat nivel inregistrat de acest indicator din 16 octombrie 2014 (2,71% pe an) pana in prezent.

Asadar, indicele a urcat, intr-o singura sedinta, de la 2,54% pe an la 2,68% pe an, evolutie care da, din nou, emotii romanilor cu credite in lei cu dobanda variabila (ale caror dobanzi se actualizeaza in functie de indicii din piata monetara).

Comparativ cu inceputul anului, Robor la 3 luni este cu aproximativ 0,6 puncte procentuale mai mare in prezent, dar fata de 30 septembrie 2017 are deja un avans de 1,2 puncte procentuale.

In urma cu un an, acelasi indice era usor sub nivelul de 0,9% pe an.

Efectele taxei pe "lacomie",...
Citeste si: Reversul taxei pe "lacomie" - bancile imprumuta tot mai greu statul

Robor la 3 luni este indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei, insa sunt banci care iau in calcul indicii pe alte scadente (o luna, sase luni sau 12 luni). Insa si acestia au crescut accelerat in ultima perioada. Robor la o luna a ajuns la 2,65% pe an, pe 6 luni indicele este de 2,8% pe an, iat pe 12 luni - 2,86% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BT: Discutiile despre modificarea ROBOR? Un inceput de dialog