Estimarile specialistilor dau pentru 2017 o piata a leasingului financiar o valoare de 2,2 miliarde euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent, din care trei sferturi sunt acaparate de segmentul auto. De asemenea, anul 2018 se anunta in acelasi ton, sustinut de cifrele aferente trimestrului intai, potrivit directorului executiv al Asociatiei Societatilor Financiara (ALB Romania). Cu toate acestea, schimbarile legislative viitoare vor constitui o piatra de incercare pentru intreaga industrie IFN din Romania.

"Anul trecut, piata de leasing a cunoscut o crestere de 20%, ceea ce pentru piata din Romania este o performanta. Astfel, per ansamblu, industria IFN si-a consolidat ritmul de crestere, cu doua cifre, incrput inca din 2015. Avand in vedere aceasta dezvoltare puternica a sectorului IFN, care a ajuns la o pondere de 11% din totalul finantarilor private in Romania, a atras atentia si autoritatilor care au demarat diverse masuri de a intari reglementarile", a declarat Melanica Hancila (foto), la conferinta Viitorul pietei leasingului, organizata de FinMedia.

Ea a adaugat ca un prim pas in intarirea reglementarilor l-a demarat BNR, care anul trecut a avut un proiect de modificare a Regulamentului 20/2009, dar care "din fericire" nu a avut repercursiuni asupra industriei de leasing. A fost insa "un aspect care a ar fi indus un mare risc pentru industrie". Astfel, se dorea redefinirea operatiunilor in conditii de "favoare", iar daca s-ar fi aprobat aceasta modificare, spune Melania Hancila, orice finantare in leasing in conditii preferentiale, situatii care se intampla adesea in cazul clientilor cu bonitate buna sau de mari dimensiuni, ar fi fost interzisa.

"In urma argumentelor aduse reprezentantilor BNR, am reusit sa ii convingem sa renunte la aceasta redefinire a operatiunilor in conditii de favoare si sa nu afecteze astfel in mod dramatic industria de leasing", a spus directorul executiv al ALB Romania.

De asemenea, "o alta mare provocare a fost lansata de catre un grup parlamentari. Acestia s-au hotarat sa revizuiasca Legea leasingului din 1997. La inceput, initiativa a fost lansata intr-o mare graba inainte de vacanta parlamentara, si continea initial doua articole: unul referitor la conditiile de reziliere si celalalt legat de eliminarea titlului executoriu. Dar, pana in toamna acest proiect a suferit numeroase modificari si s-a ajuns la intentia de revizuire a intregii Legi a leasingului, intr-un mod complet neconstructiv si daunator industriei".

Melania Hancila a argumentat ca "acest proiect a trezit interesul numerosilor parlamentari, in conditiile in care au existat peste 50 de amendamente. Probabil ca multi parlamentari au prieteni si rude care au accesat finantari in leasing si doreau sa reglementeze aceasta industrie. Din discutiile cu acestia, am constatat aveau o imagine gresita in ceea ce priveste si ce inseamna finantarile in leasing. Isi imaginau ca avansurile sunt intre 30 si 50%. Practic li se parea firesc ca o dare in plata ar fi ceva echitabil, iar eventual finantatorul sa mai vina si cu bani de acasa dupa clientul returna bunul".

Ea mai arata ca "pana la urma s-a ajuns la o varianta echilibrata a conditiilor de reziliere a contractelor de leasing. Marea problema ramane eliminarea caracterului cu titlu executoriu al contractelor de leasing pentru persoanele fizice, iar in perioada urmatoare vom face demersuri sustinute pentru a opri aceasta initiativa al parlamentarilor. In Romania, aceasta modificare ar intarzia procesul de executare cu aproximativ trei ani, ceea ce ar fi o mare problema pentru finantarea in leasing si probabil ca ar fi blocate ulterior complet finantarile pentru persoane fizice, daca ar trece o asemena initiativa".

In opinia sa, proiectul ar putea sa fie finalizat in trimestrul patru al anului, "in contextul in care mai avem o luna pana la vacanta parlamentara si se apropie alegerile. Presiunea Guvernului o fie si mai ridicata", conchide Melania Hancila.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri