“Suntem intr-un impas cu platile catre ANAF. Legislatia s-a schimbat. Acum utilizatorul rebuie sa isi calculeze singur cat are de plata si sa plateasca. Mai sunt foarte putine plati catre ANAF in prezent, pentru ca platforma este lipsita de informatii”, a explicat George Anghel. Director executiv APERO.

Acesta a explicat ca saptamana viitoare va fi disponibil formularul pentru declaratia unica, insa declararea online este aproape imposibila. “Reprezentantii ANAF au decis ca declaratia sa se depuna prin SPV (spatiul privat virtual), care este total nepotrivit pentru asa ceva, nu are resursele necesare pentru acest sistem”, a subliniat Anghel.

Trimiterea credentialelor prin posta, scumpa si ineficienta

Potrivit acestuia, noua declaratie trebuie depusa, in doua luni, de aproximativ 900.000 de oameni care inca nu au conturi in SPV. Mai mult, autoritatile au decis sa trimita credentialele pentru crearea contului in SPV (user si parola) prin posta, solutie considerata de Anghel ca fiind “cea mai dureroasa si cea mai ineficienta posibil”, pentru ca implica un cost urias pentru stat si eficienta minima.

“Ignorand costul urias pe care il vor avea (aproape 7 milioane de lei), cel putin jumatate din plicuri se vor intoarce, iar din cei care vor primi plicul, rata de activare in platforma va fi de 3% - 5%. Asta inseamna ca aproximativ 30.000 de persoane vor ajunge in SPV. Asadar, nici depunerea declaratiei si nici plata nu se vor putea face online. Deci reducerea de 10% (promisa de autoritati pentru depunerea online si plata anticipata, tot online) va fi inutila”, a adaugat George Anghel.

Un UBER al contabilitatii?...
Citeste si: Un UBER al contabilitatii? Cum sa scapi de povara bonurilor din punga

Acesta sustine ca a propus autoritatilor ca depunerea declaratiei sa se poata realiza prin ghiseul.ro, complet digital.

Reprezentantul APERO spera, insa, ca in urma discutiilor cu autoritatile, se va ajunge la o solutie functionala pentru ca experienta sa fie online si nu offline.

Se lucreaza la "autostrada digitala"

In plus, Anghel a mentionat faptul ca APERO a demarat un proiect nou pentru realizarea “primei autostrazi digitale din Romania”, care urmeaza sa lege mediul public cu cel privat, toate institutiile publice (evidenta populatiei, ANAF, casa de sanatate, ANCPI etc).

“Lucram sa facem posibil acest lucru. Sunt aproape 20 de companii care lucreaza la acest proiect. Primele care au aderat la proiect sunt chiar organismele statului. Speram sa deblocam toate aceste inconsistente (legaturile dintre institutii si accesul la date de interes public) si sa puetm pasi in era digitala, pentru ca acum suntem in bezna digitala”, a mai spus Anghel.

Posibilitatea popririi...
Citeste si: Intrebare de 100 de puncte pentru ANAF: poate popri conturile Revolut?

George Anghel a fost prezent la conferinta Future Banking, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Banca Transilvania si Visa. Evenimentul este sponsorizat de EFSE, Namirial Group, TBI Bank, Patria Bank, Pelifilip si Apero.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu