UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare), PRBAR (Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare) si UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari) au facut front comun, in fata proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 98/2017 prin care garantiile emise de catre societatile de asigurare sunt eliminate din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice, si au trimis o adresa catre primul ministru, Viorica Dancila, ministerul de finante, Eurogen Teodorovici si catre pesedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, prin intermediul careia subliniaza impactul negativ asupra pietei de asigurari de brokeraj in asigurari ca urmare a acestei masuri.

"Cu o istorie de noua ani in Romania, asigurarile de garantii, atat cele pentru participarea la licitatii, cat si cele pentru buna executie au cunoscut o dezvoltare continua, companiile de asigurari investind permanent in adaptarea produselor la nevoia pietei. Ca rezultat, asiguarile de garantii sunt din ce in ce mai solicitate de catre companiile care participa la diverse licitatii pentru achizitii publice. Conform datelor centralizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, dinamica politelor emise in intervalul 2013-2017 arata aproape o dublare a numarului de polite, de la 18.030, la 34.422", potrivit adresei citate.

In continuare se arata ca "pentru a arata rolul esential pe care asigurarile de garantii il au in cadrul proiectelor de achizitii publice, analiza numarului de polite de profil emise in anul 2017, raportat la numarul total de proceduri de atribuire a contractelor de achizitii publice initiate la nivelul aceluiasi an si publicate in cadrul platformei SEAP, evidentiaza 34.422 polite subscrise si un total de 28.165 de proceduri de achizitie. Aceste cifre arata ca modificarea propusa ar putea genera efecte extrem de grave, inclusiv blocajul pietei de achizitii publice prin limitarea semnificativa accesului unui numar foarte mare de operatori economici atat la procesul de atribuire, cat si la semnarea contractelor".

In acest sens, cele trei asociatii din piata de asigurari - UNSAR, PRBAR si UNSICAR -, arata ca au constituit un grup de lucru "pentru a veni cu propuneri de modificare a legislatiei primare si solicita autoritatilor amanarea decizie cu privire la Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice".

Sursa foto: Dim Tik / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri