“Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea ”Spatiul Privat Virtual”(pfinternet.anaf.ro), rubrica Descarcare declaratii”, se arata in comunicatul MFP.

Contribuabilii care nu sunt inregistrati in SPV (furnizat gratuit de Ministerul Finantelor Publice) se pot inregistra fara sa se deplaseze la ghiseele ANAF. “In acest sens, MFP a transmis prin posta fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine toate datele necesare inrolarii. Prin intermediul SPV se poate accesa oricand situatia fiscala personala si se pot primi sau transmite o serie de documente, declaratii fiscale si alte informatii fiscale utile. De asemenea, formularul se poate completa si semna si de detinatorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro”, se subliniaza in comunicatul citat.

Daca Declaratia Unica este depusa online pana pe 15 iulie 2018 si plata obligatiilor se efectueaza integral pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acorda o reducere de 5% din suma totala datorata bugetului de stat, iar daca suma datorata, stabilita la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este platita integral pana pe 15 decembrie 2018, se acorda o reducere suplimentara de 5% din suma datorata, precizeaza Finantele.

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; piscicultura si/sau silvicultura; transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar; jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker; activitatile artistice si sportive, in calitate de artisti de spectacol sau ca sportivi.

Ministrul Muncii spune ca...
Citeste si: Statul trebuie sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde lei

Totodata, MFP a publicat si un set de instructiuni pentru completarea Declaratiei.