Competitia pentru atragerea investitiilor straine se incinge, pe masura ce tot mai multe state europene adopta masuri fiscale pentru stimularea acestora. Doar in 2017 si 2018, opt tari au decis reducerea impozitului pe profit, astfel ca avantajul dat Romaniei de cota de 16% nu mai este suficient, avertizeaza expertii Deloitte Romania. In aceste conditii, tara noastra trebuie sa adopte alte masuri favorabile investitiilor.

Chiar si in noul context, cota din Romania ramane una din cele mai scazute din UE (a sasea cea mai mica), dar tari vecine precum Ungaria si Bulgaria au rate semnificativ mai reduse, respectiv 9% si 10%.

“Deciziile de reducere a impozitului pe profit adoptate aproape simultan, in 2017 si 2018, de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, tarile membre, in marea lor majoritate, au tratat cu precautie reducerile de taxe. Mai mult, este de asteptat ca trendul sa continue si in anii urmatori, avand in vedere declaratiile oficiale din cateva state membre, precum Franta, Polonia sau Belgia. In acest context, devine evident ca Romania nu mai poate conta la fel de mult pe avantajul unei cote reduse, ca stimul pentru atragerea investitiilor si va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile mediului de afaceri, cum ar fi predictibilitatea legislativa, stabilitatea, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii si instruirea fortei de munca”, spune Dan Badin, partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.

Din analiza Deloitte mai reiese faptul ca in ultimii 6 ani (din 2013 pana in prezent) 13 state membre au operat reduceri de taxe pe profit, in timp ce doar trei au decis cresterea acestor taxe (Grecia in 2015, Slovenia in 2017 si Lituania in 2018).

Ce tari au cote mai avantajoase decat Romania

Tarile cu cele mai mici cote sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, insa doar pentru firmele mici) si Romania (16%)

Citeste si:
Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Pana cand poti face asta
Ai de recuperat TVA din alt...

La polul opus, cu cele mai ridicate cote, se afla Franta (33,33%), Germania (30%-33%, compusa din mai multe componente) si Belgia (29%).

Principalul motiv pentru reducerea taxarii companiilor este legat de competitia la nivel international pentru atragerea investitiilor straine, mai ales dupa semnalul dat de SUA prin reducerea cotei de la 35% la 21%.

Potrivit lui Badin, pana in 2017, tarile dezvoltate au avut tendinta de a-si coserva nivelul taxelor pentru a nu le fi afectate incasarile la buget.

“Totodata, la nivelul UE se doreste pe viitor uniformizarea bazei de impozitare a profiturilor prin adoptarea unei baze de impozitare comune care va conduce la o aplatizare a facilitatilor fiscale. Astfel, exista posibilitatea ca pe termen mai lung, cel putin in UE, cota de impozit sa devina singura parghie a guvernelor din perspectiva competitivitatii fiscale”, a subliniat Badin.

Citeste si:
Efectul OUG 114 pe piata gazelor, negativ pentru stat si consumatori
Impactul OUG 114 pe piata...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ALARMANT: Firmele nu au mai vazut TVA de la stat din martie-aprilie