Programul Prima Casa trebuie “recalibrat” pe criterii socilale, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestuia, cu mentinerea unui grad de indatorare sustenabil. Este recomandarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala adresata Guvernului, pe fondul cresterii ingrijoartoare a indatorarii populatiei.

“Se recomanda Guvernului sa evalueze oportunitatea recalibrarii programului „Prima Casa” din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, cu mentinerea unui grad de indatorare sustenabil”, se mentioneaza in recomandarea citata.

Aceasta vine dupa ce, in toamna trecuta, Comitetul a transmis Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, si Bancii Nationale a Romaniei recomandarea de a infiinta un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind indatorarea populatiei, pe baza informatiilor puse la dispozitie de catre MFP, prin intermediul ANAF.

Ce informatii trebuie sa furnizeze ANAF Comitetului?

“Aceste noi informatii de investigat ar trebui sa se refere cel putin la raportarile privind veniturile salariale lunare incasate de catre persoanele fizice, veniturile din alte surse decat cele salariale incasate de catre persoanele fizice (Declaratia 112), veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Declaratia 208)”, se mentioneaza in recomandarea Comitetului.

CNSM a transmis aceasta solicitare intucat a constatat cresterea indatorarii populatiei, care poate avea efecte negative importante, atat asupra sistemului financiar (evidentele empirice arata ca un nivel al indatorarii de peste 55% este asociat cu o probabilitate de neperformanta de 3% intr-un orizont de un an si de o probabilitate de 14% in cazul unui orizont de 5 ani), cat si asupra cresterii economice viitoare, in conditiile in care populatia care a contractat un credit ipotecar va avea dificultati in plata ratelor lunare si va decide reducerea consumului in vederea pastrarii locuintei achizitionate.

“In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand un grad de indatorare de peste 55%”, se arata la recomandarea Consiliului din toamna trecuta.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum vrea Guvernul Orban sa modfice OUG 114