Bancile din Romania au obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit net de 1,78 miliarde de lei, cu 43,6% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). De unde provine aceasta crestere?

In aceeasi perioada, activele totale au crescut cu 0,9% trimestru/trimestru si cu 9,6% an/an la 431,7 miliarde de lei.

“Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica continuarea procesului de ameliorare a performantei financiare a sectorului bancar in trimestrul I. (...) Consideram ca aceasta evolutie a fost influentata de ciclul monetar post-criza (cu impact asupra marjelor de dobanda), climatul pozitiv din economie si continuarea tendintei de scadere a ratei creditelor neperformante (la 6,16% la final de trimestru). In discursul sustinut la Bodrum Guvernatorul BNR (saptamana trecute -n.r.) a subliniat faptul ca deciziile viitoare de politica monetara sunt dependente, in primul rand, de contextul european. Guvernatorul a semnalat continuarea ciclului monetar, dar cu un grad ridicat de prudenta, pentru a evita externalitati”, noteaza economistii Bancii Transilvania

Din datele BNR mai reiese faptul ca rentabilitatea activelor (ROA) si rentabilitatea capitalului (ROE) erau, la sfarsitul lui T1 2018, de 1,65% si respectiv 15,45%, in crestere fata de 2017.
In acelasit imp, rata de solvabilitate a ajuns in martie 2018 la 19,84%, mult peste minimul impus de reglementari, de 10%.

Rata creditelor neperformante a coborat la sfarsitul primului trimestru din 2018 la 6,16%, de la 9,36% in urma cu un an.

Si raportul credite/depozite a continuat sa scada, ajungand la 75,3% de la 80,43% in martie 2017.

Citeste si:
Bank of China intra pe piata din Romania
Bank of China intra pe piata...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cati bani vor pune pe masa companiile de pe bursa in 2020