Romania ramane printre ultimele tari din Uniunea Europeana care nu a implementat inca un proiect de eID (identitate electronica) si nici nu a avansat prea mult in ceea ce priveste transpunerea directivei eIDAS. In prezent, lipsa oricarui proiect fezabil de eID este cauzata de ping pong-ul dintre Ministerul Afacerilor Interne (initiatorul proiectului) si furnizorii de certificate calificate. Descarcati de AICI un raport privind:

Implementarea eIDAS in Romania - prezentare Comisia Europeana

Proiectul de eID sustinut de MAI vrea sa utilizeze semnatura electronica avansata, care sa echivaleze cu semnatura olografa in relatiile cu institutiile statului, in timp ce mediul privat cere semnatura electronica calificata, care sa respecte legislatia europeana eIDAS.

Specialistii avertizeaza ca Romania nu ar trebui sa faca nota discordanta cu Europa, unde 90% dintre tarile membre UE au implementat deja proiecte de eID compatibile cu legislatia eIDAS. In plus, in Romania nu exista legislatie care sa defineasca rolul semnaturii avansate, dar ar fi mult mai usor oricum sa ne ghidam dupa eIDAS, directiva care are putere de lege in orice stat membru.

Puteti descarca mai sus o prezentare cu privire la implementarea eIDAS in Europa si stadiul proiectelor de eID, realizata de Andrea Servida, Head of eGovernment and Trust in cadrul Comisiei Europene, special pentru conferinta Future Banking.

Miza in privinta evitarii semnaturii electronice calificate ar fi, potrivit unor surse, refuzul MAI de a se acredita ca furnizor de servicii de certificare pentru semnatura electronica.

La polul opus, in discutiile din comisiile parlamentare, cativa dintre cei mai mari furnizori de semnatura calificata din Romania, CertSIGN, DigiSign si AlphaSign, acuza Ministerul ca vrea sa distruga aceasta piata.

In plus, faptul ca statul decide unilateral sa impuna o semnatura electronica avansata atasata la eID este in opinia jucatorilor din piata un abuz si poate fi contestat in Instanta. "Este ca si cum de maine Trezoreria si-ar emite propriile carduri si ar exclude la plata Visa si Mastercard", atrage atentia un specialist in digitalizarea serviciilor publice.

Exista o frica de a face licitatii pentru certificatele calificate. MAI se teme practic sa nu castige CertSIGN, pentru a nu fi acuzati de interese si apropieri cu firma lui Urdareanu. Dar e absurd. Poti sa faci o licitatie corecta usor. Pur si simplu inviti sa participe mai multi furnizori din toata Europa si ceri pretul cel mai mic

- sursa apropiata discutiilor privind eID

Potrivit aceleasi surse, pretul nu ar trebui sa fie un criteriu ca statul sa excluda furnizorii de certificate calificate, pentru ca - daca MAI ar face o licitatie la nivel european - costurile ar putea cobori chiar sub 1 euro per certificat cu valabilitate pe 3 ani.

certSIGN ar fi mers, de exemplu, la o licitatie in Belgia cu un cost de 0,8-0,9 euro per certificat calificat, valabil 3 ani si emis pe HSM, ceea ce este mult sub costul per unitate pe care acesti furnizori il percep in mod normal in lipsa unor volume semnificative. Si marii jucatori europeni prezenti in piata locala - InfoCert, Namirial si Euronovate - merg la diferite licitatii deschise de banci cu preturi per unitate sub 1 euro, la volume mari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri