In Romania exista tehnologia pentru implementarea sistemelor de identificare electronica. Companiile romanesti ofera deja aceste solutii in alte tari ale Uniunii Europene si exista initiative private la nivel national pentru identificarea electronica a persoanelor pentru a putea accesa orice fel de servicii, de la cele bancare, telecom sau utilitati publice si pana la emiterea certificatelor calificate pentru semnatura electronica cu valoare legala. Astfel, ai in prezent posibilitatea de a achizitiona aceleasi produse ca cele externe, beneficiind deci de suport tehnic local si un pret competitiv.

certSIGN este principala companie romaneasca din Europa de Est care ofera solutii si servicii de identitate electronica conforme cu reglementarile UE.

Astfel, desi Romania nu este printre primele tari in UE in ceea ce priveste folosirea identitatilor electronice, este important faptul ca exista o optiune viabila, care „impinge” dezvoltarea pietei.

Identitatea electronica duce la cresterea digitalizarii statului

Un studiu recent al PWC arata ca tarile care au un indice ridicat de digitalizare au implementat cu succes identitatea electronica, semnatura digitala si parola unica de identificare (printre ele se numara Danemarca, Suedia, Canada sau Franta). Romania si-a asumat in 2014 o serie de masuri pentru cresterea serviciilor de e-guvernare, din care doar ~25% au fost abordate dar sunt inca intr-o faza de implementare incipienta.

Studiul indica implementarea identitatii digitale drept una dintre directiile de dezvoltare prioritare.

Identitatile electronice au depasit granitele utilizarii uzuale

In contextul digitalizarii continue, identitatile electronice au depasit granitele utilizarii uzuale (conturi de e-mail, social mediat etc.), iar in prezent exista solutii si aplicatii noi care le permit oamenilor de business sa ramana implicati oriunde s-ar afla. De ajutor pentru adoptarea mai facila a solutiilor de digitalizare sunt cadrele legislative specifice care reglementeaza identitatile electronice sigure, verificate si garantate.

Spre exemplu, la nivel european, aspectele privind identitatea electronica si identificarea sunt reglementate prin acte normative si politici UE precum Regulamentul European eIDAS nr. 910/2014, Know Your Customer (KYC), Anti-Money Laundering (AML).

Daca Uniunea Europeana furnizeaza cadrul legislativ, Romania are bussiness-uri care furnizeaza solutii in conformitate cu acest cadru legislativ. Spre exemplu, certSIGN este prima companie din Romania care a dezvoltat o solutie de identitate in blockchain (certME) conforma cu Regulamentul eIDAS destinata in prima faza institutiilor bancare si furnizorilor de utilitati. Produsul face legatura intre o persoana fizica si o identitate electronica, iar utilizatorii controleaza ce elemente de identitate partajeaza.

certME este doar una dintre solutiile de identitate electronica conforme cu reglementarile si politicile UE pe care compania le furnizeaza, alaturi de semnatura electronica calificata, aplicabila in domenii diverse si cu beneficii evidente: viteza mai mare de reactie - de exemplu, in sistemul medical, reducerea birocratiei si a contractelor prin semnatura electronica poate chiar salva vieti prin accelerarea lor si eliminarea multor semnaturi fizice uneori necesare, securitate crescuta - semnatura electronica nu poate fi contrafacuta, in timp ce semnaturile fizice/contractele fizice pot fi mult mai usor falsificate, si, nu in ultimul rand, costuri de tranzactionare mai reduse - eliminarea aproape completa a erorilor umane care pot aduce dupa sine costuri pentru companie.

Ar fi, deci, esential ca si companiile si institutiile de stat sa ia in calcul folosirea si introducerea de semnaturi electronice atat in relatia cu cetatenii cat si inter-departamental.

Dar pentru ca in Romania oamenii renunta destul de greu la hartie, compania s-a dezvoltat si international si ofera propriile solutii de identitate electronica in 19 tari (Albania, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Kazahstan, Moldova, Olanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Serbia, Spania, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri