Banca Nationala a Romaniei (BNR)a introdus in Raportul pe 2017, in cadrul capitolului referitor la rezervele internationale, o analiza in detaliu a rezervei de aur cu evolutia s-a din 1989 pana in prezent, pe fondul discutiilor care au avut loc in societate pe aceasta tema. In ultima vreme, Banca Nationala a fost acuzata frecvent ca a instrainat rezerva de aur, ca nu obtine beneficii din plasarea ei in strainatate si ca, in general, nu o administreaza in interesul Romaniei.

"Am simtit nevoia sa facem acest lucru si pentru clarificare dar si pentru a ramane un document scris, serios si a termina odata cu toate aceste interpretari nefundamentate legate de rezerva de aur a Romaniei", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului de activitate al bancii centrale pe 2017.

Concret, in perioada mentionata, rezerva de aur a crecut cu 36 de tone, la 103,7 tone cat are in prezent. Din aceasta, aproximativ 60 de tone sunt depozitate la Banca Angliei.

“Am urmarit sa asiguram un echilibru intre plasarea in strainatate si pastarea in tara a stocului de aur. In general, in perioadele de turbulenta economica sau geopolitica, creditorii externi tind sa considere ca doar aurul din strainatate poate constitui o garantie pentru un eventual imprumut, avand certitudinea respectarii standardelor internationale. Ar fi greu sa garantezi un imprumut extern cu monede de aur. Si o parte a rezervei noastre, istoric, este pastrata in monede. Acestea trebuie certificare, numarate si aurul standard este cel in lingouri, verificate si aflate intr-o custodie internatioanla, care garanteaza oricand calitatea, densitatea, puritatea, greutatea stocului de aur”, a explicat Isarescu.

Aurul este in permanenta al nostru

Referitor la acuzatiile cu privire la faptul ca BNR a instrainat rezerva de aur a Romaniei, guvernatorul bancii centrale a subliniat ca aurul pastrat in contul deschis la Banca Angliei, care este un custode solid din punct de vedere financiar si reputational, este oricand la dispozitia tarii. “Este in permanenta aurul nostru, nu este instrainat prin operatiuni diverse si este si la dispozitia noastra in orice moment. Plasarea aurului in operatiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica riscul de contrapartida, iar acesta a crescut odata cu criza globala. O eventuala valorificare prin operatiuni, cum s-a sugerat in unele discutii in presa, ar implica o forma de instrainare, chiar daca stocul ar ramne depozitat la Banca Angliei. Noi, Consiliul de Administratie al BNR nu am considerat ca, intr-o astfel de perioada, este bine sa apelam la astfel de operatiuni pentru castiguri care sunt infime. Nu merita. (...) Nu ne-a trecut prin cap sa jucam aurul la pacanele...cum sugera un personaj”, a punctat Isarescu.

Mai mult, acesta a prezentat si o comparatie cu tarile vecine. “S-a dat exemplul Ungariei, care si-a repatriat rezerva de aur. Dar Ungaria are o rezerva de 3 tone, este acelasi lucru daca o tine la Budapesta sau in strainatate. De ce nu am mai crescut rezerva? Pentru ca este destul de mare, cat a Poloniei. Daca am mai pune la socoteala ca mai avem un stoc de aur, destul de mare, depozitat in alta parte, cu documentele de rigoare, dar inca nerecunoscut, cred ca stocul nostru de aur este suficient de mare, dar suntem gata sa mai cumparam in conditii competitive metal galben. Oricum, ponderea aurului in total rezerve internationale este peste medie (a tarilor europene -n.r.), destul de mare.

In acest context, guvernatorul am mentionat ca BNR va pregati un document care sa prezinte evolutia rezervei de aur a Romaniei de la infiintarea bancii centrale (1880) pana in prezent.

Raportul BNR va fi prezentat in conferinta de presa in fiecare an

Referitor la decizia de a prezenta, in premiera in conferinta de presa, Raportul anual al BNR, guvernatorul spune ca decizia s-a luat de catre CA pe baza unei hotarari mai vechi, care prevede o mai buna comunicare, mai multa transparenta si mai multe expliactii, pentru ca in spatiul public a aparut perceptia ca Banca Nationala nu raporteaza nimanui.

“Conform legii, Raportul anual se discuta in Parlament, dar, din diverse motive, s-a amanat de multe ori in ultimul timp si a aparut aceasta perceptie in randul publicului ca noi nu raportam. Pai noi nu numai ca suntem transparenti, noi dam seama nu numai Parlamentului ci si societatii romanesti. (...) Suntem una din institutiile care da seama aproape lunar cu cate ceva. O sa prezentam Raportul in fiecare an de acum, imediat ce il trimitem la Parlament”, a mai spus Mugur Isarescu.

Raportul contine, pe langa situatia financiara a BNR, si o imagine de de ansamblu a economiei romanesti si a contextului international.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri