Cursul de schimb euro/dolar ar putea da peste cap calculele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind inflatia. Banca centrala estimeaza o apreciere a monedei americane care, alaturi de cresterea pretului titeiului pe plan international, ar duce la scumpirea combustibililor pe plan intern si la cresteri de preturi in lant. “Nu pariati pe dolar doar pentru ca asa a spus guvernatorul”, avertizeaza Mugur Isarescu.

“Se pare, dupa datele pe care le avem, ca dolarul se va intari. Ce motivatie ne determina sa luam asta in calcul? Pai ei (Rezerva Federala Americana - Fed-n.r.) au marit dobanzile, europenii nu. Diferentialul acesta de dobanda nu a actionat ca un tavalug, inca, adica sa inceapa sa duca banii spre Statele Unite. (...) Au ajuns la 1,5% cu dobanda si nu au negat ca nu o vor mai majora”, a explicat Isarescu. El a dat contraexemplu Banca Centrala Europeana (BCE) care spune despre normalizarea dobanzilor “mai vedem”.

Pe de alta parte, guvernatorul spune ca aceasta apreciere a BNR nu trebuie privita ca un sfat de investitii. “Nu jucati, va rog pe aceasta apreciere a noastra. Este o ipoteza! Nu va apucati sa cumparati dolari acum, ca a zis guvernatorul...ajung in alta belea. Sunt date pentru tintirea inflatiei, pentru previziunile noastre legate de inflatie”, a subliniat seful BNR.

Dolarul nu este cotat in mod direct pe piata din Romania, ci prin intermediul euro. Asadar, o apreciere a dolarului in fata euro implica si un curs mai putin favorabil al leului in raport cu moneda americana.

Atentie la cursul leului in raport cu monedele vecinilor!

Referitor la evolutia leului in raport cu euro, Mugur Isarescu a refuzat, ca de obicei, sa faca aprecieri, dar a precizat ca leul este relativ stabil.

“Credem ca leul este intr-o zona relativ stabila. Nu inseamna ca avem curs fix, dar inseman ca marja de stabilitate nu este de un ban. Vad ca miscarea de curs de mai putin de jumatate de ban ne cutremura. Dar zona de stabilitate sa nu o definiti ca zona de fixitate. Nu avem nici puncte de interventie”, a subliniat guvernatorul BNR. El a reamintit, insa, ca moneda nationala este influentata in mod direct de balanta externa a tarii si, in cazul unei deteriorari, leul se poate deprecia.

Guvernatorul a atras, insa, atentia asupra faptului ca, in prezent, este important si cursul leului in raport cu monedele Ungariei si Poloniei, tari din care Romania importa masiv in special produse alimentare.

“M-as uita la raportul leu/forint sau leu/zlot. Daca se intareste prea mult leul fata de aste monede, nu facem decat sa stimulam importurile din cele doua tari. (...) Pana una alta, trebuie sa gasim un echilibru: vrem inflatie mai scazuta, ne ajuta un leu mai tare fata de forint si zlot. Dar apare si un cost - un deficit mai mare, se importa mai mult din tarile respective, concurenta pare sa nu mai fie loiala”, a subliniat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri