Pe ansamblul intregii pietei de asigurari, prima medie RCA anualizata, a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul intai din 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la valoarea de 589 lei, in timp ce numarul de polite RCA incheiate a fost de 1.573.223 contracte, in crestere cu 9,58%. Asta inseamna ca asiguratorii au incasat venituri cu 20% mai reduse din prime de asigurare RCA, desi au subscris mai multe riscuri, ceea ce ar putea avea repercursiuni in piata, in sensul cresterii substantiale a ratei daunei si sa oblige Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa solicitate asiguratorilor RCA noi majorari de capital.

Companiile de asigurari cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA erau City Insurance (28,24%), Euroins (25,15%) si Asirom (18,59%), la finalul primului trimestru din 2018, care detineau impreuna peste jumatate din piata (72,60% la 31 decembrie 2017 si 71,98% la 31 martie 2018).

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in perioada mentionata a atins valoarea de 927 milioane lei, in scadere cu aproximativ 12%, comparativ cu primul trimestru din 2017, potrivit unui raport recent al ASF. Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate a fost de 1.573.223 contracte, in crestere cu 9,58%.

Acelasi raport arata, de asemenea, ca in trimestrul intai din 2018, se observa si o crestere a ratei daunei combinate pentru asigurarile auto (CASCO si
RCA), calculata pe date cumulate. Pe RCA, o singura societate a inregistrat o rata combinata a daunei sub nivelul de 100%, iar 4 societati au inregistrat rate combinate ale daunei cuprinse intre valorile de 100% si 110%, precizeaza ASF. Alte doua societati care vand RCA aveau o rata combinata de circa 120%, iar restul de trei de pana la 140% si peste.

RCA

Rata combinata (raportul dintre cheltuieli si daune si primele subscrise), un indicator care monitorizeaza cat de bine a stabilit compania tarifele in raport cu cheltuielile, era la nivel de piata de 109,38%, in crestere de la 97,27%, nivel inregistrat in primele trei luni din 2017.

"Este un dezastru! Aceasta scadere de 19% va duce automat la o crestere a ratei daunei. Asta inseamna ca asiguratorii au in cont cu 20% mai putine incasari din prime de asigurare RCA, desi au subscris riscuri mai multe. Fiecare polita in plus, constituie un risc suplimentar. La un moment dat o sa trebuiasca sa vii cu bani de acasa. De ce s-a intamplat asta? Pentru ca exista o competitie acerba in piata intre City Insurance si Euroins. Este o piata concurentiala, care pana la urma este benefica pentru consumator. Preturile scad, dupa cum se observa, si vor mai intra si alti jucatori noi pe piata RCA, precum Watford Insurance sau bulgarii de la LEV Ins. Problema va fi sa nu ne trezim la un moment dat cu ceea ce a fost acum doi sau trei ani de zile cu Astra Asigurari si Carpatica Asig", a declarat un broker din piata pentru wall-street.ro.

Piata de asigurari RCA din Romania, dominata de doi-trei asiguratori

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primul trimestru al anului 2018 a scazut comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cu 20%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 11%. Astfel, daca prima medie a inregistrat o scadere cu aproximativ 19%, dauna medie a cunoscut o crestere cu aproximativ 3%.

In mod traditional piata de asigurari RCA din Romania a fost dominata de trei-patru asiguratori, in timp ce ponderile celorlalti jucatori au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras in data de 26 august 2015 autorizatia de functionare a societatii Astra Asigurari si a luat aceeasi decizie in ce priveste societatea Carpatica Asigurari, un an mai tarziu, respectiv in data de 27 iulie 2016, in conditiile in care masurile de redresare financiara, inclusiv atragerea unui investitor, in cazul celor doua companii au esuat.

Retragerea autorizatiei de functionare a celor doua societati a avut drept consecinta imediata pierderea calitatii acestora de membru al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si, implicit, preluarea spre gestionare de catre BAAR a tuturor dosarelor de dauna Carte Verde care implica autovehicule asigurate la Astra Asigurari, respectiv Carpatica Asigurari.

Situatia platilor de despagubiri pentru cele doua societati, la sfarsitul lunii februarie 2018, se ridica pana acum la 15.157 dosare de dauna si despagubiri achitate in suma totala de 73,7 mil. euro.

Sursa foto: BLACKWHITEPAILYN / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri