Rectificarea bugetara va fi una pozitiva, confirma Ministerul Finantelor Publice, care mizeaza pe venituri suplimentare de 6 miliarde de lei, desi, in primul semestru din acest an, veniturile la buget au fost sub programul asumat la inceputul anului.

“Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 132 miliarde de lei, cu 12,6% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent si cu un grad de realizare al programului de incasari pe primul semestru de 96,3%”, se arata in Raportul MFP privind situatia economica si bugetara pe primul semestru din 2018.

In acelasi timp, cheltuielile se suplimenteaza cu 7,09 miliarde de lei. Si in acest caz bugetul este sub programul stabilit la inceputul anului (93,2%) insa din cauza nerealizarii investitiilor asumate (gradul de realizare in acest caz fiind de aproximativ 80%).

Pentru a ramane, totusi, sub limita de deficit bugetar de 3% din PIB, MFP estimeaza un produs intern brut in crestere la 945 de miliarde de lei, fata de 908 miliarde la inceputul anului.

Modul in care calculeaza INS...
Citeste si: Romania, crestere economica record in UE, pe o structura subreda!

Cine primeste si de la cine se taie?

Principalii beneficiari ai rectificarii bugetare sunt Ministerul Sanatatii, care primeste 333,6 milioane de lei per sold, Ministerul Finantelor Publice (1,28 miliarde de lei), Ministerul Afacerilor Interne (366,3 milioane de lei), Ministerul Educatiei Nationale (178,1 milioane de lei), Ministerul Transporturilor (170,5 milioane de lei, per sold, din care 230 de milioane de lei pentru facilitatile la transport acordate diferitelor categorii sociale (studenti, pensionari, veterani de razboi etc.) si 250 milioane de lei pentru investitii ale agentilor economici in infrastructura publica de transport rutier si feroviar), si Secretariatul General al Guvernului (147,8 milioane de lei per sold, din care 115,5 milioane de lei in principal pentru Catedrala Mantuirii Neamului).

De asemenea, Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate primeste 557,5 milioane de lei, per sold, in principal pentru asigurarea drepturilor salariale ale personalului din unitatile sanitare, iar Bugetul asigurarilor sociale de stat - 852,1 milioane de lei pentru asigurarea drepturilor de pensie.

“Pentru asigurarea acestor sume, pe langa majorarea veniturilor si avand in vedere necesitatea mentinerii deficitului bugetar, a fost necesara si reducerea cheltuielilor cuprinse in bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat”, se subliniaza in documentul MFP.

Diminuari importante au fost operate la Serviciul Roman de Informatii (-113 milioane lei), Ministerul Cercetarii si Inovarii (-122,1 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (- 44,2 milioane de lei), Ministerul Energiei (- 47,7 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe (- 35,1 milioane lei), Serviciul de Protectie si Paza (- 22,7 milioane lei), Ministerul Turismului (- 17,3 milioane de lei), Serviciul de Informatii Externe (-16,5 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-16,2 milioane lei).

Oricat ar respecta regulile...
Citeste si: Inspectia fiscala, cosmarul directorilor financiari! Care este cauza?

Sursa foto: agerpresfoto