Guvernul ne intoarce in evul mediu, la propriu. Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune, in cadrul rectificarii bugetare, alocarea a 115,5 milioane de lei pentru Catredrala Mantuirii Neamului. In acelasi timp, taie 122 de milioane de lei de la Cercetare si Inovare, domeniu in care Romania inregistreaza, oricum, restante notabile.

Rectificarea bugetara va fi una pozitiva, confirma Ministerul Finantelor Publice, care mizeaza pe venituri suplimentare de 6 miliarde de lei, desi, in primul semestru din acest an, veniturile la buget au fost sub programul asumat la inceputul anului.

“Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 132 miliarde de lei, cu 12,6% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent si cu un grad de realizare al programului de incasari pe primul semestru de 96,3%”, se arata in Raportul MFP privind situatia economica si bugetara pe primul semestru din 2018.

In acelasi timp, cheltuielile se suplimenteaza cu 7,09 miliarde de lei. Si in acest caz bugetul este sub programul stabilit la inceputul anului (93,2%) insa din cauza nerealizarii investitiilor asumate (gradul de realizare in acest caz fiind de aproximativ 80%).

Pentru a ramane, totusi, sub limita de deficit bugetar de 3% din PIB, MFP estimeaza un produs intern brut in crestere la 945 de miliarde de lei, fata de 908 miliarde la inceputul anului.

Cine primeste si de la cine se taie?

Principalii beneficiari ai rectificarii bugetare sunt Ministerul Sanatatii, care primeste 333,6 milioane de lei per sold, Ministerul Finantelor Publice (1,28 miliarde de lei), Ministerul Afacerilor Interne (366,3 milioane de lei), Ministerul Educatiei Nationale (178,1 milioane de lei), Ministerul Transporturilor (170,5 milioane de lei, per sold, din care 230 de milioane de lei pentru facilitatile la transport acordate diferitelor categorii sociale (studenti, pensionari, veterani de razboi etc.) si 250 milioane de lei pentru investitii ale agentilor economici in infrastructura publica de transport rutier si feroviar), si Secretariatul General al Guvernului (147,8 milioane de lei per sold, din care 115,5 milioane de lei in principal pentru Catedrala Mantuirii Neamului).

De asemenea, Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate primeste 557,5 milioane de lei, per sold, in principal pentru asigurarea drepturilor salariale ale personalului din unitatile sanitare, iar Bugetul asigurarilor sociale de stat - 852,1 milioane de lei pentru asigurarea drepturilor de pensie.

“Pentru asigurarea acestor sume, pe langa majorarea veniturilor si avand in vedere necesitatea mentinerii deficitului bugetar, a fost necesara si reducerea cheltuielilor cuprinse in bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat”, se subliniaza in documentul MFP.

Diminuari importante au fost operate la Serviciul Roman de Informatii (-113 milioane lei), Ministerul Cercetarii si Inovarii (-122,1 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (- 44,2 milioane de lei), Ministerul Energiei (- 47,7 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe (- 35,1 milioane lei), Serviciul de Protectie si Paza (- 22,7 milioane lei), Ministerul Turismului (- 17,3 milioane de lei), Serviciul de Informatii Externe (-16,5 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-16,2 milioane lei).

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri