Câți bani a împrumutat Ministerul Finanțelor în august: i-ar mai trebui 36 de miliarde de lei anul acesta

Luna august s-a încheiat cu un volum al împrumuturilor atrase din piață de către Ministerul Finanțelor Publice de 2,52 miliarde de lei ( 73% din suma anunțată la începutul lunii în prospectul de emisiune) și 495 de milioane de euro tot de pe piața internă, se arată într-un raport al Departamentului de Cercetare din cadrul BCR.

”Licitația de ieri (27 august n.r.) a Ministerului Finanțelor Publice pentru obligațiuni cu scadența în 2023 s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor. Cererea totală a fost de 1,113 miliarde de lei, la un volum planificat a fi împrumutat de minister în prospectul de emisiune de 400 de lei” precizează reprezentanții băncii.

În final Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 430 de milioane de lei, la un randament mediu de 3,25%, iar luna august s-a încheiat cu un volum al împrumuturilor atrase din piață de 2,52 miliar de lei. Și 495 de milioane de euro tot de pe piața internă.

Citește și Majorarea pensiilor: Analiștii spun că este o NEBUNIE și că ne jucăm cu focul într-un depozit cu benzină

”Până în prezent a fost acoperit aproximativ ¾ din necesarul brut de finanțare din acest an, calculat cu un deficit de 91 de miliarde de lei conform rectificării bugetare din august. Nevoia de finanțare din ultimele patru luni ale anului este consistentă, estimată la 36 de miliarde de lei, ceea ce sugerează o posibilă creștere a volumelor împrumutate din piață în lunile următoare de la minimul atras în luna august. Alternativa este reducerea rezervei de lichiditate a Ministerului Finanțelor Publice”, explică reprezentanții băncii.

Citeste si:
ANAF lansează un nou serviciu digital: programarea online
ANAF lansează un nou serviciu...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Veniturile bugetare se duc aproape în totalitate pe pensii și salariile din sectorul public

Tot departamentul de cercetare al BCR prezintă într-un raport o analiză conform căreia cheltuielile rigide reprezentate de salariile din sectorul public la care se adaugă și pensiile, raportate la încasările bugetare dependente de poziția ciclică( venituri fiscale + contribuții sociale) au atins 96,3% în primele șapte luni din 2020, față de 81% la finalul anului 2019.

În ceea ce privește deficitul bugetar, ce reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli, acesta a ajuns la aproximativ 50 de miliarde de lei după primele șapte luni ale anului, respectiv 4,7% din Produsul Internt Brut.

Citește și Fondatorul lanțului de restaurante City Grill, Dragoș Petrescu: 25% dintre restaurante nu au rezistat crizei provocată de pandemie

”Profilul execuţiei bugetare în termeni cumulaţi de la începutul anului până în prezent arată un deficit mai mare faţă de criza precedentă din 2009. Deficitul bugetar a atins un nivel nesustenabil iar corectarea sa depinde de capacitatea economiei de a se redresa şi de promptitudinea şi eficienţa cu care viitoarele decizii privind finanţele publice se vor concretiza”, explică reprezentanții BCR în raport.

Citeste si:
Credit de nevoi personale: sfaturi care te vor ajuta să plătești...
Credit de nevoi personale:...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri