Anunțul referitor la deschiderea restaurantelor a fost făcut public. După nenumărate ședințe, discuții și scrisori înaintate de industria HoReCa Guvernului, 1 septembrie pare a fi momentul de relansare a activității economice în restaurante. Din păcate, vestea aceasta nu mai are același impact pentru cei 25% de operatori economici din industrie, care nu au rezistat în fața lockdown-ului impus de restricțiile adoptate de Guvern. Dragoș Petrescu, fondatorul lanțului de restaurante City Grill, a declarat că 1 septembrie reprezintă ”o gură de oxigen pentru industria turismului din România”.

”Deschiderea restaurantelor în România reprezintă, pe de o parte, o gură de oxigen pentru industria turismului românesc. Iar pe de altă parte, pentru proprietarii de restaurante, această decizie este echivalentă cu împiedicarea falimentului. Operatorii economici nu își vor închide activitatea. Din păcate, acest lucru nu mai este valabil pentru un sfert dintre restaurante, care nu a supraviețuit impactului crizei”, a adăugat Dragoș Petrescu, pentru wall-street.ro.

În plus, fondatorul lanțului de restaurante City Grill a mai spus că deschiderea restaurantelor înseamnă și posibilitatea angajatorilor de a-și păstra angajații. Acest lucru ar fi fost în contradicție cu trendul pozitiv înregistrat în 2019, când oferta era similară cererii, iar majoritatea românilor aveau locuri de muncă.

Cele mai importante reguli în restaurante

Dragoș Petrescu a menționat care vor fi cele mai importante reguli, pe care autoritățile împreună cu reprezentanții din HoReCa le-au discutat în vederea deschiderii restaurantelor.

Printre acestea se numără:

  • distanțarea socială, care va fi menținută prin principiul o masă ocupată, o masă liberă. Astfel mesele cu oaspeți vor fi distanțate la 2 metri.
  • masca de protecție va fi purtată în zonele comune, precum toalete sau intrarea și ieșirea din restaurant. În plus, întâlnirile și discuțiile mai lungi între prieteni/cunoștințe se vor desfășura purtând masca de protecție.
  • ospătarii vor dezinfecta mesele și scaunele după fiecare client.

”Așadar, discutăm despre punerea în practică la interior a regulilor de protecție emise pentru terase”, a explicat Petrescu.

Ajutor de la stat pentru deschiderea restaurantelor

O schemă de ajutor propusă de guvernul britanic pentru susținerea operatorilor economici din turism a atras atenția reprezentanților HoReCa din România. Este vorba despre plata a 50% din masa servită de un client, în limita a 10 lire, pe care guvernul britanic a decis să o susțină.

Vezi mai multe în: Guvernul britanic plătește jumătate din masa luată în restaurant

Însă, după cum ne informează și Dragoș Petrescu, Guvernul României a făcut tot ce i-a stat în putință pentru reprezentanții economiei românești.

”Noi nu am mai solicitat niciun fel de ajutor în plus, pentru că suntem conștienți de limitările României. Am cerut doar să putem funcționa, după care ne vom gândi dacă este cazul unor scheme de ajutor suplimentare. Pentru cei din industria HoReCa, șomajul tehnic prelungit și programul flexibil de muncă au fost cele mai bune modalități de supraviețuire oferite de stat”, a mai spus fondatorul City Grill.

Ce alegem: deschiderea școlilor sau a restaurantelor?

După ce mai multe cadre medicale din România au declarat că este nevoie de o deschidere graduală a unităților economice și școlare din România, reprezentanții din HoReCa au adăugat că este cazul ca România să intre pe calea europeană.

Vezi și: Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: Școlile și restaurantele nu ar trebui deschise simultan

”Nu putem rămâne singura țară din Europa care nu a deschis interiorul restaurantelor. În plus, nu există dovadă care să demonstreze că vreo terasă, deschisă până acum în România, a reprezentat baza vreunui focar de infecție cu COVID-19. Aceasta este rezultanta faptului că regulile au fost respectate de cei mai mulți dintre operatori”, a conchis Dragoș Petrescu.

Grupul City Grill a încheiat anul 2019 cu o creștere de 13% a cifrei de afaceri față de anul anterior. Creșterea s-a menținut constantă pe parcursul întregului an, iar cifra de afaceri înregistrată a fost de 187 de milioane de lei, față de 165 de milioane de lei în 2018. Pentru 2020, Grupul condus de Dragoș Petrescu plănuia să deschidă 4-5 noi restaurante.

Activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației a fost suspendată prin Ordonanță de Urgență, la data 18 martie, la scurtă vreme de la decretarea stării de urgență în România. La aceasta s-au adăugat restricțiile de circulație, interdicția organizării evenimentelor, închiderea teatrelor și a muzeelor etc.

În toată această perioadă, restaurantele fie au funcționat în regim de drive thru, drive in, to go, take away sau delivery, fie au suspendat activitatea. În mod direct, această măsură a guvernului a generat falimentul unora dintre afacerile din industria HoReCa.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri