Dragoș Petrescu, fondatorul lanțului de restaurante City Grill din București, a declarat, în cadrul unui webinar realizat de HoReCa Insight, că perioada estimativă de repornire a afacerilor din domeniul HoReCa este finalul lunii iunie, în scenariul optimist.

Dacă săptămâna tecută, ne uitam la luna iulie, astăzi pot afirma că am regândit reînceperea activității spre finalul lui iunie.

Dragoș Petrescu atrage atenția asupra faptului că România are beneficiul de a avea ”globul de cristal” la îndemână, în sensul în care poate avea în vedere exemplul statelor din Occident.

Petrescu menționează că activitatea din HoReCa va începe cu mari restricții, chiar dacă starea de urgență va fi ridicată.

„Când vom începe activitatea, vom avea restricții foarte severe, cu locuri la masă agreate de ordonanțe militare și cu modalități stabilite prin care vom primi clienții. Nu cred că vom mai vedea adunări mai mari de 100 de persoane în România. (...) Piața va reveni, clienții vor reveni. Realitatea pare apocaliptică, dar nu e chiar așa. Trebuie să traversăm aceste două-trei luni de lockdown. Dacă rezistăm acestor trei luni, vom reporni, nu la același nivel, dar vom reporni. În luna iunie ne vom revedea pe terasele noastre”, a declarat Dragoș Petrescu în cadrul unui webinar realizat de HoReCa Insight Magazine.

Oamenii comandă cu frâna de mână trasă.

Antreprenorul precizează că multe afaceri au migrat către zona de delivery, dar aceasta este o soluție de subzistență.

„Oamenii comandă cu frâna de mână trasă, din mai multe motive: frica de contact, stocul din debara sau efectiv, lipsa resurselor financiare. Zona de livrări este, de regulă, 5-6% din cifra de afaceri a unui restaurant. Astăzi suntem undeva la 7-8% din cifra noastră de afaceri, ceea ce este dramatic”, mai spune Dragoș Petrescu.

Fondatorul lanțului de restaurante City Grill din București declară că este foarte important ca un antreprenor din zona HoReCa să găsească noi modalități de supraviețuire pe timp de criză.

„O zonă nouă de business este cateringul instituțional, adică livrarea către grădinițe sau școli, lucru la care nu m-am gândit vreodată, recunosc. Nu aveam de ce să mă complic cu așa ceva, dacă aveam restaurantele pline. O altă linie de business este cea de pachete pentru lanțurile de retail, care astăzi sunt unele dintre puținele locuri funcționale”, adaugă Petrescu.

Fondatorul City Grill a declarat că și-a păstrat toți cei 1.400 de angajați, 1.200 dintre ei se află în șomaj tehnic, iar ceilalți, circa 200 de salariați, sunt cei care ajută singura linie funcțională a lanțului de restaurante și anume, livrarea la domiciliu.

„E foarte important să repornești cu oameni pe care îi cunoști, astfel, angajații devin cea mai vitală resursă pentru business”, mai spune Dragoș Petrescu.

„Industria ospitalității se va schimba, cred că componenta de livrare va ajunge la 15%, la restartul pieței, de la 6%, cât este în prezent. Ne îmbătăm cu apă rece dacă credem că oamenii vor da buzna în iunie-iulie, cu banii în mână, în restaurante. Ei se vor uita la fiecare ban din portofel. Cred că costul va juca un rol important în 2020 și în anul care vine. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi oameni care vor cheltui 1.000 de euro la masă, dar, dacă facem o medie, sigur vom înregistra o scădere a bonului de 20%”, a adăugat Petrescu.

Grupul City Grill este unul dintre jucătorii români din industria restaurantelor, condus de Dragoș Petrescu și Daniel Mischie. Fondat în 2004, Grupul City Grill operează în prezent 18 restaurante, dintre care cinci restaurante City Grill, șase Trattoria Buongiorno, două Hanul Berarilor, Hanul lui Manuc, Caru cu Bere, Pescăruș, City Cafe și Beker Brau.

Grupul City Grill a încheiat anul 2019 cu o creștere de 13% a cifrei de afaceri față de anul anterior. Creșterea s-a menținut constantă pe parcursul întregului an, iar cifra de afaceri înregistrată a fost de 187 de milioane de lei, față de 165 de milioane de lei în 2018. Pentru 2020, Grupul condus de Dragoș Petrescu plănuia să deschisă 4-5 noi restaurante.

Sursa foto: Facebook Dragoș Petrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri