Sărăcia împiedică statul să iasă din criză. Daniel Mischie, CEO City Grill: Nu mă așteptam vreodată să închidem restaurantele

Criza provocată de noul virus a fost o adevărată grenadă pentru industria HoReCa. Explozia a răsunat prin închiderea restaurantelor, cafenelelor și altor localuri de acest gen. ”Nu mă așteptam vreodată să închidem restaurantele”, a declarat Daniel Mischie, CEO City Grill și Președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA, într-un webinar realizat de HoReCa Insight.

Activând de 20 de ani în acest domeniu, Daniel Mischie se declară surprins de magnitutinea crizei, dar și de decizia autorităților în ceea ce privește închiderea restaurantelor.

”Mărturisesc că, de când lucrez în industria HoReCa, aceasta a fost cea mai activă perioadă pentru restaurante. Practic, restaurantele au fost în poziția turistului aflat pe plajă, în timp ce vine un tsunami. Nu mă așteptam vreodată să închidem restaurantele”, a declarat Mischie.

Citește și: Mohammad Murad: E necesar să rămână cât mai mulți bani în România

Poziția statului vizavi de restaurante

Deși, din punct de vedere al impactului social, HoReCa este cea mai importantă industrie, aceasta reprezintă doar 1,5% din PIB-ul țării. Astfel, interesul guvernului pentru salvarea sau menținerea domeniului pe linia de plutire se află printre ultimele pe lista de priorități.

Citeste si:
HORA lansează ”Ghidul de siguranță în restaurante”
HORA lansează ”Ghidul de...

”Așteptările de la stat trebuie să fie zero. Noi suntem puterea. Statul nu va urni România din criză, pentru că nu are această atitudine, deocamdată”, a adăugat Mischie în cadrul webinarului.

În aceeași ordine de idei, printre propunerile antreprenorilor din domeniu, în discuțiile purtate cu Guvernul României, pentru salvarea industriei, s-au numărat și:

  • Folosirea ticketelor de masă doar în restaurante.
  • Reglementarea bacșișului: ”Nu mai vrem bani negri în locație, încurajăm plata cu cardul”.
  • Reglementarea unui ajutor din partea primăriilor pentru restaurante sau localuri. Spre exemplu, restaurantele din Centrul Vechi al Bucureștiului sunt închise, însă plătesc ridicarea deșeurilor sau taxa pe locații.
  • Tot ceea ce era și este de plătit în 2020 să fie achitat în 2021.

În România, statul ajută cum poate. Suntem un stat sărac.

Însă, în ciuda propunerilor, Daniel Mischie atrage atenția, încă o dată, asupra faptului că România este un stat sărac, iar sprijinul guvernamental este secvențial și limitat.

Citeste si:
A reînceput goana angajărilor în HoReCa. Companiile se luptă să...
A reînceput goana angajărilor...

”Momentul decisiv va fi la momentul redeschiderii, când ajutorul statului, așa cum e el, nu va mai fi. Erau afaceri care aveau cheltuieli mai mari decât venitul pe două luni. În plus, vor veni creditele peste noi”, a mai spus Daniel Mischie.

Vezi și: Marius Ghenea, antreprenor: Acum începe dificultatea pentru guvernul României. Criza este una de lungă durată

”Curaj, deschideți locațiile”

Optimist, Daniel Mischie încurajează antreprenorii din domeniu să deschidă restaurantele sau cafenelele. El avertizează că va fi o deschidere la pas, un soft-opening, însă acesta este momentul decisiv pentru multe dintre afaceri.

”HoReCa este o industrie unită, chiar dacă suntem competitori. Noi reprezentăm partea frumoasă a țării, alături de industriile conexe, cum ar fi turismul. Noi suntem make-up-ul acestei țări”, a adăugat Mischie.

Citeste si:
Cu ce va înlocui McDonald’s plasticul folosit în restaurantele sale
McDonald’s estimează o...

Pe 1 mai, a fost senzațional să fugim cu caserolele cu mici prin București.

Cât despre afacerea City Grill, Daniel Mischie a menționat că vor face investiții masive în delivery, deoarece a funcționat foarte bine pe durata pandemiei. În plus, a fost o experiență cu rezultate pozitive.

Vezi și: Dragoș Petrescu: Ne gândim că am putea reîncepe activitatea în restaurante spre finalul lui iunie

”Trendul în industrie va fi de supraviețuire, mai pe scurt: cash-flow, pozitiv, iar profitabilitate, zero. Cât despre City Grill, obiectivul nostru e să rămânem pe zero. Suntem un grup care are la bază crearea de volum. În definitiv, trebuie să ne așezăm pe o medie și să vindem foarte mult. Cel mai probabil, vom tăia foarte mult din profitabilitate în favoarea clientului”, a explicat Daniel Mischie.

Cei care nu au terase, vor trebui să aștepte valul al treilea al măsurilor de relaxare.

Referitor la normele de protecție, CEO-ul City Grill a spus că nu e ceva nou pentru companie. Astfel de reguli erau respectate și până în prezent. În plus, Mischie a adăugat că a fost o perioadă în care nu au acceptat bucătar cu barbă.

Ce aduce, în plus, în HoReCa, digitalizarea

Luând în considerare nevoia de distanțare socială, digitalizarea și elementele sale au devenit un aliat al antreprenorilor din toate industriile, nu numai HoReCa.

Astfel, Daniel Mischie aduce câteva argumente pentru care digitalizarea reprezintă o bucățică din colacul de salvare pe timp de criză.

Pe de o parte, digitalizarea ajută la creșterea eficienței. Pe de altă parte, digitalizarea nu este reprezentată doar de multitudinea echipamentelor. Aceasta presupune și un efort intelectual, de gândire și implementare a proceselor de funcționare în online. În plus, distanțarea socială face ca interacțiunea umană să fie cât mai limitată, posibil să dispară treptat. Așadar, digitalizarea va deveni puntea de legătură între om și serviciul cu pricina.

”În schimb, digitalizarea nu poate exista într-un local în care specificitatea acestuia este dată de proprietar și abilitățile sale”, a conchis Daniel Mischie, CEO-ul grupului City Grill.

Grupul City Grill este unul dintre jucătorii români din industria restaurantelor, condus de Dragoș Petrescu și Daniel Mischie. Fondat în 2004, Grupul City Grill operează în prezent 18 restaurante, dintre care cinci restaurante City Grill, șase Trattoria Buongiorno, două Hanul Berarilor, Hanul lui Manuc, Caru cu Bere, Pescăruș, City Cafe și Beker Brau.

Grupul City Grill a încheiat anul 2019 cu o creștere de 13% a cifrei de afaceri față de anul anterior. Creșterea s-a menținut constantă pe parcursul întregului an, iar cifra de afaceri înregistrată a fost de 187 de milioane de lei, față de 165 de milioane de lei în 2018. Pentru 2020, Grupul condus de Dragoș Petrescu plănuia să deschisă 4-5 noi restaurante.

Sursa foto: Agerpres FOTO
Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri